Aquest dissabte torna l'Escaldàrium de Caldes, però amb un format especial

El Concertàrium, eix de la festa

per Redacció, Caldes de Montbui, Catalunya | 9 de juliol de 2021 a les 18:51 |
Fotografia de la família Escaldàrium | Ajuntament de Caldes de Montbui
La pandèmia impedirà, per segon any consecutiu, que el segon dissabte de juliol la plaça de la Font del Lleó de Caldes de Montbui s’ompli de gent, foc, aigua i música. L’Escaldàrium pròpiament dit no es farà les entitats locals implicades s’han proposat que la població respiri ambient d’Escaldàrium com cada any en aquestes dates des de fa 27 anys. Per això, s’ha preparat un extens programa d’activitats per a tots els públics durant els dies previs i que culminarà el 10 de juliol a les 10 de la nit amb l’acte central: el Concertàriumun espectacle escènic amb la música de la festa acompanyada d’elements teatrals i que tindrà lloc a l’aparcament de les Cremades. A aquest acte hi podran assistir unes 800 persones amb reserva prèvia.

El Concertàrium seguirà l’estructura de l’Escaldàrium de Cambra, espectacle que es fa cada any uns dies abans de la festa principal, en el qual s’interpreten versions acústiques de les 10 danses, intercalades amb la llegenda de l’Escaldàrium explicada per un narrador. La principal novetat és que, per primera vegada, s’aplegaran a l’escenari les formacions musicals de l’Escaldàrium de Cambra i de l’Escaldàrium principal, formant-ne una de sola de prop de 20 músics. Per l’ocasió, els directors musicals Ramon Solé (també compositor de les músiques) i Andreu Brunat, han adaptat les instrumentacions per a la nova formació. Les danses es complementaran amb les habituals intervencions dels tabalers del Ball de Diables de Caldes i d’elements pirotècnics i "representacions de l’aigua", tal i com ho ha explicat a la roda de premsa Jordi Soler, un dels responsables de la part aqüàtica de la festa. Amb tot, no s’han volgut donar gaires detalls d’aquestes intervencions per preservar la sorpresa.


La plaça de l’Escaldàrium

La regidoria d’Escaldàrium creada per donar suport i potenciar totes les iniciatives populars i calderines alineades amb la festa, tira endavant dues accions per consolidar la plaça de la Font del Lleó com la plaça de l’Escaldàrium, amb els elements més emblemàtics de la festa representats en aquest espai. Al passatge de la Godra, dedicat a la bèstia de foc calderina, enguany s’afegeix el passatge de Les Bruixes, amb un acte inaugural que tindrà lloc el 2 de juliol i que s’ha fet de la mà de La Forca, les bruixes de l’Escaldàrium, i del Museu Thermalia, qui va promoure l’exposició i el projecte Lo Negosi de les Bruixes. Aquesta acció se suma a  l’adhesió de l’Ajuntament al manifest No eren bruixes, eren dones, promogut per la revista Sapiens. 


En paral·lel, l’Ajuntament també organitza la construcció d’un mural dedicat a la Festa del Foc i de l’Aigua a càrrec de Rock Blackblock. L’artista de murals i grafits signarà aquesta intervenció artística i urbana al mur que connecta la plaça de Can Rius i la plaça de la Font del Lleó. "Volem que tothom que vingui a la plaça vegi que aquest és el lloc on es fa l’Escaldàrium", ha comentat el regidor d’Escaldàrium, Pep Busquets.

Les bruixes agafen volada


A més de la inauguració del passatge de les Bruixes, el 4 de juliol està prevista una xerrada, encara per confirmar, a càrrec de la Universitat Popular de Caldes de Montbui, sobre la persecució de la bruixeria a Caldes des d’un punt de vista historiogràfic. Aquells fets, que van tenir lloc el 1619 i van acabar amb la mort de 13 dones innocents, s’estan convertint en els darrers en un element important de Caldes a efectes culturals i de projecció turística i han estat objecte d’exposicions, produccions audiovisuals i, enguany, un joc de pistes impulsat pel museu Thermalia.

El 9 de juliol al matí hi haurà un altre d’aquests projectes, que es fa des de fa anys amb molt d’èxit de públic: les visites guiades Camins de bruixes a càrrec de l’empresa de turisme cultural Cooltur, que repassen els fets de 1619 i, de passada, permeten conèixer alguns dels punts patrimonials més destacats de Caldes.

Tot això seran prèvies que conduiran a l’acte principal de les bruixes que, com sempre, tindrà lloc la vigília de l’Escaldàrium. Enguany, enlloc de la multitudinària execució de les 13 dones, es farà la representació teatral No eren bruixes, eren dones, a càrrec de l’associació La Forca. Serà a l’aparcament de les Cremades a les 10 de la nit, al mateix escenari on l’endemà es farà el Concertàrium. En acabat, l’acció es traslladarà al parc de Can Rius, amb el concert del grup femení Ketekalles.

L’endemà dissabte, 10 de juliol, al matí hi haurà una donació de sang a Can Rius I a les 6 de la tarda, concert de la coral Guisla i contacontes. A les 7 de la tarda, hi haurà activitats organitzades per diverses entitats del poble i, finalment, a les 10 de la nit, el Concertàrium. El programa d’actes de l’Escaldàrium es tancarà a les 11 de la nit a Can Rius, amb el concert de la banda de versions vallesana La Tribut FM.

Reserva gratuïta d’entrades

Tots els espectacles tindran entrada gratuïta, però des d'aquest dilluns ja es poden reservar a través del web caldescultura.cat. La coordinadora de l’Escaldàrium, Erènia Díaz, va posar èmfasi a demanar que les persones que reservin entrades, després vinguin a l’espectacle i que, si finalment no ho poden fer, ho comuniquin perquè altra gent pugui assistir.

Samarreta especial commemorativa

Finalment, el subdirector de l’Escaldàrium, Jaume Martínez Munné, va explicar que enguany s’ha fet una samarreta commemorativa d’aquesta edició tant excepcional de la festa. La samarreta és una edició limitada que caldrà precomprar. En els propers dies, el Ball de Diables de Caldes explicarà com fer-ho a les xarxes socials.

 

Participació