INDULTS

El Suprem espera el revés d'Europa després dels indults: «La sentència de l'1-O està morta»

L'alt tribunal no té un bon pronòstic sobre què passarà a Estrasburg en una sentència que considera que "té els minuts comptats"

per Irene Montagut, Barcelona | 27 de juny de 2021 a les 20:01 |
Els presos polítics fora de Lledoners després de rebre l'indult del govern espanyol | Adrià Costa
Euroordres, reforma del delicte de sedició, vots particulars al Tribunal Constitucional, l'informe de l'Assemblea del Consell d'Europa i indults. Una darrere de l'altra. El Suprem ha rebut constantment i ara ja vaticinen un revés per part d'Europa: "La nostra sentència està morta a Estrasburg, la batalla d'Europa està perduda". Fonts del Suprem ho han explicat a El Mundo, no tenen un bon pronòstic sobre què passarà amb la condemna del procés al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

Aquest dimarts el govern espanyol va concedir els indults als presos polítics que portaven més de tres anys a la presó, un fet que tampoc va sentar bé al Suprem. A més, el dilluns el Consell d'Europa havia votat un informe que rebutjava les penes de presó i sol·licitava lliberar els presos. Així, l'Alt Tribunal considera que la condemna que va imposar la sala dirigida per Marchena "té els minuts comptats". 


I és que les fonts del Suprem creuen que la ressolució es va quedar "tocada de mort" quan el govern espanyol va anunciar que es plantejava reformar el delicte de sedició per poder reduir les penes dels líders independentistes. "Des del moment en què una reforma dona la raó a la tesi de desproporció de les condemnes, la sentència té els minuts comptats", explica el magistrat consultat per El Mundo.  

Tot i que sembla que amb la concessió dels indults, aquesta reforma s'ha ralentitzat, no es descarta que abans d'acabar l'any s'actuï. El simple anunci per part del govern espanyol, però, ja sacceja la sentència de l'1-O, diuen les fonts de l'Alt Tribunal: "L'anunci, el debat públic de la reforma, repercuteix. A Estrasburg arriben els resums de premsa". 

 

Participació