educació

Les AFFAC denuncien el tancament d'una línia de P3 a l'Escola Puiggraciós de la Garriga

Les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya alerten que exclou del centre a 6 infants del mateix municipi

per Redacció, 19 de juny de 2021 a les 10:18 |
L'Escola Puiggraciós, de la Garriga | Google Street View
Les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) denuncien el tancament d’una línia de P3 a l’Escola Puiggraciós de la Garriga, que alerten que exclou del centre a 6 infants del mateix municipi: "Aquest és un fet habitual quan es fa una planificació educativa que no té en compte ni les necessitats d’escolarització ni la demanda de les famílies", han criticat en un comunicat. 

Expliquen que, actualment, a la Garriga hi ha una única zona d’escolarització, on s’hi troben 4 escoles públiques que en total ofereixen 5 línies (abans 6), una escola privada concertada que ofereix una línia, i una privada. "En l’oferta inicial de places, l’Escola Puiggraciós va aparèixer amb una sola línia en comptes de les dues que tenia fins al curs passat. És a dir, va passar d’una oferta inicial de 50 places a només 25 pel curs vinent. Pel que fa la demanda de les famílies, en canvi, aquest curs hi ha hagut 31 sol·licituds de preinscripció a l’Escola Puiggraciós. Per tant, el tancament d’aquesta línia de P3 ha provocat l’exclusió de 6 famílies que es queden sense accés en aquest centre", precisen.


"El més preocupant d’aquesta situació és que, en les assignacions finals, hi ha hagut un repartiment d’aquests alumnes no només a altres centres de la xarxa pública del municipi, sinó també a la xarxa privada concertada i, fins i tot, fora del municipi. En total, dels 6 alumnes afectats pel tancament, 3 han estat assignats a altres centres públics (1 a l’Escola Giroi i 2 a l’Escola Tagamanent), 1 a l’únic centre privat concertat del municipi i els altres 2 no consten a cap centre del municipi, la qual cosa fa pensar que han sol·licitat plaça a centres de fora del municipi", continuen.

També asseguren que, el passat mes de març, l’Ajuntament va plantejar tant a l’Escola Puiggraciós com a l’Escola Pinetons la necessitat de tancar un grup al municipi, i totes dues s’hi van oposar. "Finalment, l’Ajuntament va decidir que el tancament programat pel Departament d’Educació s’acabés executant a l’Escola Puiggraciós, amb l’argument que a l’Escola Els Pinetons s’hi preveia un major nombre de preinscripció de germans d’alumnes del centre".


En aquest sentit, afegeixen: "Si comparem l’oferta inicial de places amb la demanda de les famílies observem que, en total, la xarxa educativa pública de La Garriga ofereix 125 places per 124 sol·licituds. Això implica, d’una banda, que l’Administració està saturant les aules amb la màxima ràtio permesa. Un fet que contradiu el protocol de seguretat del mateix Departament d’Educació, que establia que als centres de primària la ràtio no podia superar els 20 alumnes per aula per garantir les mesures de prevenció necessàries en el context de la Covid-19".

També diuen que "aquesta manca de places vacants també provoca que la xarxa pública es quedi sense capacitat per donar resposta a les necessitats d’escolarització que sorgeixin durant el curs per l’arribada d’alumnat nouvingut, el que es coneix com a matrícula viva. En cas que arribin nous alumnes al municipi, caldrà sobresaturar encara més les ràtios a la xarxa pública o bé obligar a aquests infants a matricular-se a la privada concertada, limitant el seu dret a una educació gratuïta i laica".


L'entitat també lamenta que "tot i que el Departament d’Educació assegura que aquesta decisió s’ha pres per la baixada de natalitat, la situació de la resta dels grups fa pensar que es podia haver optat per una baixada de ràtios al municipi, tal com s’ha fet en moltes altres poblacions de la mateixa comarca. En aquest sentit, lamentem que l’Ajuntament no hagi defensat els interessos de les famílies davant del Departament d’Educació per aturar aquest tancament. De fet, l’Ajuntament de La Garriga continua defensant la decisió del Departament d’Educació i assegura que l’afirmació que algunes famílies han hagut d'escolaritzar les seves criatures en escoles concertades o privades no és certa, perquè encara ara hi ha places públiques a disposició de la ciutadania".

També critiquen que, en un altres comunicat, "l’Ajuntament defuig qualsevol responsabilitat en aquest tancament i assegura estar satisfet que totes les nenes i nens del poble tinguin plaça pública si és que ho desitgen, a més de tots i totes els que puguin incorporar-se durant el curs".

L'Associació creu que "no és el moment de tancar línies, sinó tot el contrari. Hem vist que la reducció del nombre de nens i nenes a les aules beneficia a tothom, de manera que no entenem per què l’Ajuntament s’hi nega havent-hi la possibilitat de reduir els grups de 25 a 23 alumnes”.

 

 

Participació