1 de 10
operació policial

Una inspecció a Granollers destapa una organització dedicada a l'explotació laboral d'estrangers en supermercats

Els caps de la trama tenien 14 botigues i controlaven els empleats des d'una nau amb 100 càmeres a Sant Adrià del Besòs

L'organització es dedicava a l'explotació laboral d'estrangers en supermercats | Policia Nacional
per Redacció, 17 de juny de 2021 a les 12:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Policia Nacional, en col·laboració amb la Inspecció de Treball, ha desarticulat una organització ubicada a Barcelona dedicada a l'explotació laboral de ciutadans estrangers en situació irregular en supermercats. La policia ha detingut els cinc màxims responsables de la trama, que regentaven una xarxa de supermercats franquiciats i magatzems compartits a Sant Adrià dels Besòs i Barcelona. Han quedat detinguts com a presumptes autors de delictes contra els drets dels treballadors, contra els drets dels ciutadans estrangers, per afavorir la immigració irregular i per pertinença a organització criminal. Per controlar les víctimes disposaven d'una sala de videovigilància amb unes 100 càmeres de televisió que emetien en temps real.

La investigació va començar gràcies a una inspecció feta el novembre passat en un establiment comercial de Granollers. Aquesta va posar els investigadors sota la pista de l'existència d'una organització que, presumptament, explotava laboralment ciutadans estrangers en situació irregular, majoritàriament originaris del Pakistan. Més tard van saber que els investigats comptaven amb una sèrie de supermercats franquiciats a Barcelona i dues naus o magatzems a Sant Adrià del Besòs.


Els caps de la trama imposaven condicions laborals abusives, mentre ells aconseguien grans beneficis econòmics. Això els va permetre ampliar el negoci en un període breu de temps. La situació de vulnerabilitat de les víctimes va quedar constatada en comprovar que totes estaven en situació irregular, sense arrelament social o familiar al país, amb escassa o nul·la formació i, en algun cas, amb fills a càrrec. Tot això les convertia en persones vulnerables obligades a acceptar jornades de feina extremes, sense descans legal entre jornades, sense descans setmana i sense segur mèdic ni alta a la Seguretat Social.

Finalment, la Policia va desplegar un dispositiu conjunt amb la Inspecció de Treball i es van inspeccionar 14 supermercats de Barcelona i les dues naus de Sant Adrià. Es van identificar 86 treballadors al lloc de feina, dels quals 43 sense autorització de residència ni treball.


En una de les naus inspeccionades, a Sant Adrià del Besòs, és on hi havia la sala de control i videovigilància, amb més de 100 càmeres. Des d'aquestes controlaven totes les botigues que regentaven i controlar així els treballadors explotats.

 

Participació