PROCÉS CATALÀ

Santi Vila creu que Puigdemont esperava que l'1-O forcés un referèndum pactat

L'exconseller se suma a la tesi de Jordi Sànchez que li ha valgut les crítiques de sectors de Junts

per J.V.I., Barcelona, Catalunya | 11 de juny de 2021 a les 19:06 |
Carles Puigdemont i Santi Vila, fent un cafè el 2016. | ACN
L'exconseller Santi Vila assegura que Carles Puigdemont i la resta del Govern confiaven que el referèndum de l'1-O forcés un referèndum pactat. "El president Puigdemont i tot el Govern sabíem que de l'1-O es podria desprendre una gran força per negociar i forçar la consecució d'un referèndum reconegut, aquest sí, internacionalment i ajustat a dret", afirma en una entrevista a El Periódico.

El polític, que acaba de complir la seva pena d'inhabilitació i diu sentir-se "orfe" políticament tot i voler "ajudar tant com pugui a un canvi de govern a Barcelona", celebra que la interpretació que fa de l'1-O el secretari general de Junts Jordi Sànchez, i que li ha valgut crítiques internes al partit. "Celebro que ho hagi dit perquè és el que sabíem tots", sosté.


Vila també celebra la carta del líder d'ERC, Oriol Junqueras, que qüestiona la via unilateral, però en el terreny personal assegura que "si aquesta mirada generosa i lúcida d'ara l'hagués tingut el 2017 no hauria arruïnat la vida al president Puigdemont". 

L'exconseller defensa en l'entrevista que "la confrontació ha vingut sempre de l'immobilisme del govern espanyol cap a la catalanitat", però amb un executiu "més o menys sensible i compromès a encarrilar les coses", la via unilateral tindrà "un pes marginal". 

Participació