balanç de mandat

L'oposició de Granollers valora l'equador del mandat

ERC, Junts, Ciutadans i Primàries fan balanç dels dos primers anys

El ple de maig de la ciutat | Ajuntament de Granollers
per Jaume Ventura Busquets, 7 de juny de 2021 a les 19:52 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La legislatura arriba a mig camí després de els eleccions municipals de la primavera del 2019. En una entrevista a NacióGranollers, l'alcalde Josep Mayoral destaca el "salt endavant" de la ciutat en infraestructures sanitàries i ferroviàries, i defensa la inversió social. Però, com ho veuen els partits de l'oposició?

ERC


Des d'ERC, la seva portaveu, Núria Maynou, recorda que fa dos anys van estrenar "la responsabilitat de ser la primera i única força nítidament d’esquerres de la oposició de l’Ajuntament de Granollers".
 

Els republicans destaquen que els dos anys que han passat estan marcats per la pandèmia, una circumstància que també es veu en les seves propostes: "N'hem fet nombroses per reactivar la ciutat i no deixar que ningú es quedi enrere". Lamenten, però, que aquestes propostes "sovint (i també més enllà de la pandèmia) han topat amb una majoria absoluta socialista amb poques ganes d’escoltar i, en definitiva, de fer política".
 

Maynou alerta que venen moments polítics importants a la ciutat, com la gestió del subministrament d’aigua o el nou contracte de recollida d’escombraries: "Ara és moment de ser valents, però després de dos anys, i tot i l’emergència sanitària viscuda, seguim veient una falta d’innovació i de polítiques ambicioses per part de l’equip de govern de la ciutat. La pandèmia ho ha canviat tot i a Granollers sembla que volem seguir fent la política de sempre".

Des del 2019, ERC assegura que han treballat "incansablement" per fer "una oposició incisiva i crítica, però sempre constructiva i responsable". També per "reivindicar els valors d’esquerres, ecologistes, feministes i republicans. Reivindicant sempre per no normalitzar la situació d’involució democràtica que vivim com a poble, i reclamant cada dia la llibertat dels presos i les preses polítiques i que Catalunya pugui decidir lliurement el seu futur".


Junts

Des de Junts per Granollers, el seu portaveu, Àlex Sastre, també veu la pandèmia com el fet que ha marcat la legislatura: "Abans de l'esclat, pràcticament només hi han hagut 6-9 mesos de normalitat des que es va constituir el nou consistori. Des d'aleshores, tots els programes electorals -i de govern- han hagut de variar substancialment el pla previst".

En aquest sentit, explica que la formació "ha apostat per una línia de suma per, en aquests mesos molt durs per a la salut i l'economia, acordar conjuntament amb l'equip de govern un pla de xoc de gairebé 2 milions d'euros per pal·liar els efectes de la pandèmia".

Sastre creu que aquest mig mandat "és impossible de valorar amb paràmetres normals" i en què destaca "l'esforç de tots els grups per afrontar de forma conjunta aquesta crisi, i amb l'esperança d'anar recuperant normalitat gràcies a la vacunació".

Ciutadans

Pel que fa a Ciutadans, el seu portaveu, Jorge Pavón, qualifica de "dos anys realment difícils" el que s'ha viscut des del 2019: "No podem oblidar de l'important pujada de l'atur, el tancament d'empreses i comerços o la suspensió de l'activitat en diversos àmbits professionals". Ni de la situació de les famílies: "Moltes encara estan en situació de vulnerabilitat, i s'ha de sumar l'evolució dels ERTES". 

La formació taronja creu que el que s'ha viscut fins ara "a posat a prova la ciutat" i creuen que s'ha respost positivament: "S'ha fet amb la seriositat que requeria el moment, arribant a amplis acords entre les diverses forces del consistori", destaca. En aquest sentit, valora "l'esforç i la predisposició per concretar un pacte de ciutat per als pròxims anys", així com per implementar dos plans de xoc: "Som conscients que aquests acords no han sigut la solució a tot, perquè hi ha molt per fer, però si que estan servint per pal·liar, en certa manera, les nefastes conseqüències de la crisi".

Finalment, valoren que s'hagin tingut en compte les seves aportacions: "El nostre objectiu ha estat ajudar les famílies, els comerciants, els autònoms, les pimes i els col·lectius més vulnerables, però també els sectors especialment perjudicats per la pandèmia, com el cultural, l'hostaler o l'esportiu". "Ara el nostre punt de mira està en la reactivació i en la dinamització de Granollers. Els pròxims dos anys són clau i s'han de centrar en la creació de polítiques socioeconòmiques enfocades en atraure emprenedors i nous projectes empresarials que ajudin a crear llocs de traball i noves oportunitats per a la ciudadania".

Primàries

Finalment, Granollers per la Independència–Primàries Catalunya critica "la manca de cogovernança" del govern municipal amb l'oposició: "Si bé és cert que de vegades hem aconseguit impulsar mesures i propostes que considerem extremadament rellevants, considerem que encara hi ha una desconnexió massa important entre govern, oposició i ciutadania", alerten. I afegeixen: "La manera en que es trasllada la informació a l’oposició i el poc que es compta amb l'oposició –amb alguna excepció- fa molt complicada la tasca de col·laboració i fiscalització que pretenem exercir. Entenem que la força de la majoria absoluta permet desenvolupar una acció de govern sòlidament recolzada, però això no vol dir que sigui l'ideal".

És per això que la formació diu que no ha donat suport als pressupostos. "Som contraris a la política de transparència duta a terme en relació a les subvencions municipals, no hem donat suport a les caracteristiques del Pla de Xoc perquè hem considerat que les partides havien de ser unes altres; però en cap moment, donada la gravetat de la situació en aquests darrers 15 mesos, l’equip de govern ens podrà dir que no hem col·laborat o no hem estat lleials. No hem posat mai pals a les rodes i sempre hem argumentat el perquè de la nostra posició contrària", defensen.

En aquest sentit, valoren que "tot i la majoria absoluta, i ser el grup més petit del consistori, creiem que estem posant sobre la taula del consistori transparència, participació, salut i medi ambient".
 
En aquest sentit, destaquen algunes de les propostes que han aconseguit aprovar al Ple de l'Ajuntament, amb el suport de govern i oposició: des de l'impuls a la formació professional dual en l’àmbit sanitari fins a l'aprovació d'una moció que vol aconseguir que Granollers sigui un municipi més verd, passant per "la moderació de les aportacions als grups municipals", entre d'altres.

Finalment, celebren "la cooperació amb els altres partits polítics independentistes, per impulsar tant propostes municipals com d'àmbit nacional i independentista" i destaquen que treballen "per aconseguir més col.laboració i prioritzar més el que ens uneix que el que ens separa".

 

 

Participació