memòria històrica

«Estem aquí per posar paraules als silencis»

Granollers commemora el 83è aniversari del bombardeig de la ciutat

per Jaume Ventura Busquets, 31 de maig de 2021 a les 17:45 |
Aspecte que oferia el cementiri de Granollers | Ajuntament de Granollers
Cada 31 de maig Granollers recorda el bombardeig italià que, fa 83 anys, matava un mínim de 224 persones. Aquest 2021 s’ha tornat a commemorar aquesta data en un cementiri que, per la millora de les dades de la pandèmia, estava més ple que l’any passat. Entre els assistents, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, però també alcaldes, regidors i el director del memorial democràtic, Jordi Font, a més de representants d’entitats de la ciutat. Tots han fet les tradicionals ofrenes florals i uns discursos per defensar que el record ha de servir per evitar que es repeteixin uns fets com els viscuts el 1938.

L'alcalde de la ciutat, Josep Mayoral, ha destacat que l'acte servia "per posar paraules als silencis que van començar al 1939, i que van durar tants anys". També ha recordat la figura del periodista belga Robert Mussche, que s'hostetjava a la Fonda Europa el dia del bombardeig. "En els seus escrits, es preguntava si va fer prou. Ara ens hem de fer la mateixa pregunta i a valorar el compromís per un món més just". "I quan afronteu la Llei de memòria democràtica al Congrés, pregunteu-vos-ho", ha demanat a Batet.


Per la seva banda, l'historiador Joan Garriga, ha reivindicat que, "tot i que alguns encara es preguntin per què, cal alertar sobre el feixisme, perquè la veritat és fer justícia i treballar per la pau". El garriguenc ha llegit la llista dels aviadors que van bombardejar la ciutat i ha tornat a criticar que Itàlia encara no s'agi disculpat. 

L’acte també ha comptat amb la presència de Joaquim Triadú, fill de Joan Triadú, perquè el programa Granollers, vila oberta a la pau se suma als actes de l’Any Joan Triadú. El pedagog va viure en primera persona el bombardeig des de l’escola on feia de mestre.


El clarinetista i professor de l’Escola Municipal de Música, Oriol Garcia, ha acompanyat l'acte amb diverses peces.

 

Participació