memòria històrica

La presidenta del Congrés assistirà a l'acte de record a les víctimes del bombardeig de Granollers

Aquest dilluns, a partir de les 9 del matí

per Redacció, 29 de maig de 2021 a les 18:00 |
L'acte de record de l'any passat | Ajuntament de Granollers
Aquest dilluns 31 de maig, a les 9 del matí, com cada any començarà l'acte de record a les víctimes del bombardeig de Granollers. En el mateix moment en què, 83 anys enrere, els 5 avions enviats per l'Itàlia de Mussolini al servei del general Franco van bombardejar la ciutat, provocant un mínim de 224 morts, a més de nombrosos ferits i la destrucció de gran nombre d'edificis. L'aforament serà limitat, però no cal reserva prèvia de places. L'acte comptarà, com sempre, amb l'acompanyament musical en col·laboració amb l'Escola Municipal de Música Josep Maria Ruera.

A més, hi haurà la presència d'un familiar de Joan Triadú, ja que el programa Granollers, vila oberta a la pau d'enguany se suma als actes de l'Any Joan Triadú, amb motiu del centenari del seu naixement. Es llegiran, doncs, fragments escrits per aquest mestre, pedagog, crític literari, escriptor, traductor, defensor de la llengua catalana i activista cultural que té una relació molt estreta amb Granollers i amb el bombardeig, ja que el va viure en primera persona des de l'escola on feia de mestre. Triadú va arribar a Granollers el gener de 1938 per ocupar una plaça de mestre en una de les escoles de la Generalitat, l'Escola Ferrer i Guàrdia (al carrer Guayaquil, on ara hi ha l'Escola Pia) i s'hi va estar fins a final de gener de 1939. D'aquella experiència en va sorgir el dietari Dies de memòria (1938-1940). Diari d'un mestre adolescent, que narra el seu dia a dia a l'escola i a la ciutat, inclosos els esdeveniments més tràgics: els bombardejos de 31 de maig de 1938 i els de 24, 25 i 26 de gener de 1939. Granollers i la seva gent, tal i com escriu ell mateix, van deixar una forta empremta en la vida del jove mestre: "Deixaré Granollers amb recança. Només en puc dir coses bones, positives i acollidores. El càstig que li van infligir aquests facciosos és un crim dels més grossos".


Joan Triadú va continuar vinculat a Granollers durant tota la seva vida i va participar en activitats de la ciutat en diverses ocasions. L'any 2002 va presentar el seu llibre de memòries i l'any 2003 va pronunciar el pregó de la Fira i Festes de l'Ascensió. El 2008, amb motiu de la commemoració del 70à aniversari del bombardeig i de la inauguració de Can Jonch, va ser un dels convidats i protagonistes dels actes.

En aquest acte de record hi serà la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, a més de la participació habitual de representants de municipis propers, i membres de la comissió executiva de la Xarxes d'alcaldes i alcaldesses per la pau de Catalunya, que seran a Granollers per celebrar una reunió.


En acabar l'acte del cementiri, els representants municipals i la presidenta del Congrés visitaran el refugi de la plaça Maluquer i Salvador, i tot seguit, a les 10.30 h, Meritxell Batet serà rebuda a l'Ajuntament de Granollers, on signarà el Llibre d'Honor.

 

Participació