empresa

L'alcalde de les Franqueses demana a Novartis Sandoz garanties per als 170 treballadors de la planta

La firma va anunciar dimarts el tancament de l'activitat i ara s'espera la convocatòria d'una taula de negociació

per Redacció, 19 de maig de 2021 a les 16:10 |
La planta de Novartis Sandoz, a les Franqueses | ACN / Albert Segura Lorrio
L'alcalde de les Franqueses del Vallès, Francesc Colomé, demanarà al grup Novartis Sandoz garanties per als 170 treballadors de la planta que la multinacional té al municipi. La firma va anunciar dimarts la decisió de tancar-la, motiu pel qual l'ajuntament demanarà la setmana que ve una reunió amb la direcció per abordar el futur de la plantilla. De la mateixa manera, aposta perquè es faci una venda de la planta a un altre empresa, com el grup ha fet en anterioritat amb les de Barberà del Vallès i el Masnou, motiu pel qual considera que caldrà posar totes les facilitats possibles per garantir la continuïtat dels llocs de feina. Per la seva banda, els treballadors no es pronunciaran fins conèixer el pla de la direcció.La multinacional ha decidit tancar la planta al 2024 en el marc d'un pla de reforç i modernització de la seva xarxa de producció d'antibiòtics e Europa, centralitzant els seus esforços en el centre de producció austríac de Kundl. Poc abans de fer-ho púbic, però, la directora de la planta va trucar personalment a l'alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, per traslladar-li la decisió: "Parlem tot sovint, però el contingut de la trucada no me l'esperava", ha reconegut Colomé en roda de premsa aquets dimecres.

En la trucada se li va explicar els raonaments econòmics i estratègics que duien a tancar la planta, però poca informació més, per la qual cosa Colomé ha avançat que demanarà una reunió la setmana que ve amb la direcció del centre per conèixer més detalls del full de ruta fins el 2024. Fins llavors, Colomé vol abordar el futur de la plantilla, així com també de la planta.


"Els precedents indiquen que l'empresa fa les coses bé", ha assenyalat, tot apuntant la venda de les plantes de Barberà del Vallès i el Masnou a altres firmes en el passat per garantir la continuïtat de l'activitat. "Esperem que puguin trobar un comprador i fer el procés de reindustrialització perquè l'impacte sigui el mínim possible", ha afegit Colomé.
 

Dos treballadors a l'accés de la planta del grup Novartis Sandoz a les Franqueses del Vallès Foto: ACN / Albert Segura LorrioAmb un "tenim temps", Colomé espera no esgotar els menys de tres anys que queden fins el 2024 i trobar la manera de garantir la viabilitat d'un centre de producció que, situat a la carretera de Granollers a Cardedeu, representa una de les principals empreses de l'entorn. Pel que fa als treballadors, mantenen el silenci oficial, donat que primer volen asseure's amb la direcció i conèixer els plans del grup per a la plantilla.

Litigis i urbanisme

L'empresa es troba situada al conegut com a Sector N de les Franqueses del Vallès, un espai industrial que a l'abril de 2020 va ser objecte d'una modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana (POUM) per passar uns terrenys inicialment d'ús rústic a industrial. Es donava, així, compliment a una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va anul·lar parcialment el sector per un canvi de traçat de la carretera paral·lela a la C-251 que no figurava inicialment en el pla general.

Per aquest motiu, tres empreses, entre elles Novartis Sandoz, van presentar-hi un recurs. Segons Colomé, la firma ara l'ha retirat, i darrerament han tingut converses per intentar trobar una solució per l'afectació sobre part dels terrenys que ocupa la firma.

"Portem uns mesos negociant, i la setmana vinent ens reunirem per arribar a un acord satisfactori", augura l'alcalde, que assegura que ja han intercanviat documents sobre possibles resolucions pel que fa l'afectació de la modificació urbanística als terrenys de la firma.

Colomé, però, descarta que la situació judicial hagi tingut cap tipus d'afectació en la decisió de tancar la planta. L'alcalde ha insistit que hi posaran tots els esforços possibles per abordar el futur del centre, traslladant la situació al futur Govern de la Generalitat perquè hi aporti les solucions que estiguin al seu abast.

 

Participació