patrimoni

​L'Arxiu Municipal integra el fons documental de la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers

Aquest dilluns s'ha signat el contracte entre l'Ajuntament i l'Hospital que regula les condicions de la cessió temporal

per Redacció, 18 de maig de 2021 a les 12:55 |
Els regidors Sánchez i Terrades; el director general de la FPHAG, Rafael Lledó; i l'alcalde Mayoral, a l'acte de signatura | Ajuntament de Granollers
L'Ajuntament de Granollers, a través de l'Arxiu Municipal, i la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers han signat aquest dilluns un conveni pel qual l'hospital cedeix temporalment, en règim de comodat, el fons documental d'aquesta institució amb una història que es remunta al segle XIV.

La donació inicial està formada per un conjunt aproximat de 1.500 fotografies, les més antigues de les quals daten dels anys 50 del segle passat, i de 75 metres lineals de documents, des del segle XVII fins al XX (anys 1693- 2000).


D'entre la documentació examinada per l'equip tècnic de l'Arxiu, en destaca sobretot l'alt valor del Llibre d'òbits de l'Hospital de Granollers del període 1693-1841; els dos llibres de comptabilitat Cuentas del hospital de esta villa bajo la invocación del Cordero de Dios (1852-1877) /1877-1892), els corresponents als anys 1927-1935 i la documentació anterior a l'any 1940. Tot el conjunt documental, segons el consistori, té un gran interès històric, patrimonial i cultural.

A través de la signatura del contracte, l'Ajuntament adquireix l'obligació de conservar i custodiar la documentació, i de fer-ne el tractament arxivístic per a la correcta classificació i descripció, per posar-la així a disposició de la consulta pública.


L'acte l'han formalitzat l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, i el director general de la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers, Rafael Lledó, que ha parlat de la voluntat de revifar la història de l'hospital, quan s'acosta el centenari de la inauguració de l'edifici modernista, d'aquí a dos anys. Una documentació que també permetrà, ha dit, constatar la ràpida evolució de la ciència mèdica i destacar la comunió entre l'hospital, l'entorn i la població: "Tindrem la història de la ciutat en un clic", una història "que vivia a les golfes" i que "la bona tasca de l'Arxiu" permetrà que surti a la llum.

L'alcalde, de la seva banda, ha parlat de la història de l'hospital com la d'una institució imprescindible que ens parla de "la vida i la mort de molta gent", amb la qual tenim una relació "d'estima i també de records tristos, un contenidor d'experiències personals i de suma de vides". Una fundació de les més antigues, ha dit, que l'empenta de la societat civil va impulsar al segle XIV.


La història

L'origen de l'Hospital General de Granollers se situa cap al 1328, quan Bertran de Seva va crear una institució d'acollida per a pelegrins i malalts pobres. Situat en un edifici gòtic, del qual ha perdurat la nau gòtica coneguda avui com la Sala Francesc Tarafa, l'hospital va dependre durant dos segles de la família fundadora, que designava un clergue com a administrador del centre. L'any 1521 l'establiment va passar a dependre del municipi.
L'any 1844, l'hospital es va traslladar a l'antic convent dels Caputxins, que a principis del segle XX ja es va mostrar insuficient i, a més, es va veure afectat pel canvi del traçat de la via del ferrocarril. Aleshores es va iniciar una campanya –encapçalada per Francesc Ribas- per construir un nou hospital, finançat gràcies a les aportacions de nombrosos ciutadans i entitats.

El nou hospital es va inaugurar al peu de la carretera de Cardedeu el 25 de juliol de 1923, amb una capacitat de 80 llits.

L'any 1971 s'inaugurava un nou pavelló de tres plantes, que l'any 1978 s'ampliaria en alçada amb quatre plantes més. En el mateix recinte, l'any 1984 va entrar en funcionament el Centre Geriàtric Adolfo Montañá, que substituïa l'antic asil. L'any 1995 el centre va renovar i ampliar un cop més les instal·lacions per adaptar-se a les necessitats d'una població creixent i incorporar els avenços tecnològics. El 20 de novembre de 2009 es va inaugurar el nou edifici de Consultes Externes. La darrera ampliació de l'Hospital és ara en procés d'execució.

La Fundació Privada Hospital Asil de Granollers és un centre d'atenció sanitària, sociosanitària i social, integrat al sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya. La Fundació gestiona el Centre Geriàtric Adolfo Montañá i l'Hospital General de Granollers, que és l'hospital de referència del Vallès Oriental. És una fundació privada sense ànim de lucre, governada per un patronat de vuit membres presidit per l'alcalde de Granollers.

 

Participació