empresa

La divisió de Novartis Sandoz tancarà la planta de les Franqueses el 2024

L'empresa constituirà una mesa de negociació amb els sindicats per tractar el futur dels 170 treballadors

per Redacció, 18 de maig de 2021 a les 12:27 |
L'entrada a Sandoz | Google Street View
La divisió de genèrics i biosimilars del Grup Novartis Sandoz ha anunciat aquest dimarts que té previst tancar la planta que l'empresa té a les Franqueses del Vallès a partir del 2024, en el marc d'un pla de "reforç i modernització" de la seva xarxa de producció d'antibiòtics a Europa. El centre principal estarà ubicat a Kundl (Àustria) i es dedicarà a la fabricació d'antibiòtics orals mentre que el segon centre serà el de Palafolls, que s'ampliarà i es dedicarà el principi estèril per als antibiòtics. La planta de Les Franqueses del Vallès té 170 treballadors i Sandoz ha assegurat que obrirà una mesa de negociació i farà "tot el possible per ajudar a trobar solucions per als afectats".

En un comunicat, l'empresa justifica que la planta de les Franqueses fabrica actualment amoxicil·lina mitjançant síntesi química i que és una tecnologia menys competitiva i per això ha decidit cessar l'activitat d'aquí uns dos anys i mig. Novartis ha indicat que amb els projectes anunciats per a Palafolls "manté el seu compromís amb la inversió a Espanya", que considera una "peça rellevant" en la seva xarxa europea de fabricació d'antibiòtics.


Fonts de Novartis han explicat a l'ACN que hi ha "tot tipus d'opcions sobre la taula" de cara al futur d'aquests treballadors, tot i que no han volgut concretar a més a l'espera de formalitzar les negociacions amb els sindicats a la mesa de negociació. En tot cas, han afegit les iniciaran amb la "millor predisposició possible". Es preveu que les converses comencin en breu i s'allarguin un període màxim de dos mesos.

A Palafolls, on es fabricarà exclusivament el principi actiu estèril per als antibiòtics, la companyia preveu invertir-hi 50 milions d'euros davant els 100 milions que destinarà a la planta austríaca en tecnologia avançada de producció d'amoxicilina per via enzimàtica.


La planta del Maresme estarà operativa el 2025 i suposarà al creació de 63 nous llocs de treball i incrementarà en més d'un 150% la seva capacitat de producció, que passarà de 200 a 500 tones anuals. Actualment, a Palafolls hi ha dos projectes més en desenvolupament que compten amb una inversió de més de quatre milions d'euros i suposaran uns altres 21 nous llocs de treball.

En el comunicat, Novartis explica que en introduir una nova tecnologia de producció, la companyia espera reforçar la seva competitivitat a llarg termini per garantir el subministrament i consolidar la cadena de subministrament d'amoxicilina oral a Kundl i simplificar l'estructura de fabricació, actualment repartida en diverses plantes, segons explica en un comunicat.

 

Participació