art

​Lliçà de Vall commemora el centenari del cubista Palau Ferré restaurant les pintures de Can Coll

La capella d'aquesta casa fortificada disposa d’una dels conjunts pictòrics més icònics de l'artista

per Redacció , 4 de maig de 2021 a les 12:06 |
Aquest cap de setmana ha tingut lloc la presentació de la restauració de les pintures de la capella de Can Coll de Lliçà de Vall, obra del pintor, escultor i ceramista Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000). Aquesta iniciativa s’emmarca en la celebració del centenari del naixement de l’artista, que és una commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya d’aquest 2021.
 

A l’acte de presentació pública de les pintures, hi han pres part l’alcaldessa de Lliçà de Vall, Marta Bertran, la restauradora de les pintures, Anna Vila, i el comissari de l’Any Palau Ferré, Francesc Marco-Palau. L’acte forma part de les diverses activitats que tenen lloc al municipi vallesà durant el Maig cultural.

Pel que fa al procés de restauració de les obres, Villa ha fet referència a les diferents tècniques emprades per tal de millorar-ne l’estat de conservació i el sistema de subjecció, ja que es tracta d’unes pintures de grans dimensions ideades per Palau Ferré als primers anys seixanta que amb el pas de les dècades havien patit un cert desgast.  


Així mateix, l’historiador i comissari de l’Any Palau Ferré, Francesc Marco-Palau, ha agraït a l’Ajuntament de Lliçà de Vall "l’impuls de tornar a posar d’actualitat les pintures d’intensos colors de Palau Ferré i convertir-les en un emblema del municipi". En la mateixa línia, Marco-Palau, que és besnebot de l’artista, ha fet èmfasi en el fet que les de Can Coll "són unes de les pintures més icòniques de les que va crear l’artista al llarg de tota la seva trajectòria".

Per la seva banda, Bertran ha destacat que amb la restauració de les pintures Lliçà de Vall "fa un merescut homenatge al pintor Palau Ferré i, al mateix temps, posa en valor les seves obres perquè tothom pugui gaudir-ne". De la mateixa manera, Bertran ha recordat "el vincle de Palau Ferré amb els valors de la pau, la llibertat i la solidaritat, valors que encara avui ens són ben necessaris i que ens permeten caminar cap a la transformació social".   

 
Les pintures de Can Coll

Datades del 1962-1963, les pintures interiors de la capella de Can Coll van ser ideades per Palau Ferré per encàrrec dels propietaris de l’època, la família Sancho Vilardell. Aquests van demanar a l’artista que s’inspirés en les vides de Sant Vicenç i Santa Clara, a partir d’uns Goigs del segle XIX.

Es tracta d’unes pintures a l’oli de grans dimensions -23 metres quadrats- en les quals s’hi troben algunes de les temàtiques més característiques de l’obra de Palau Ferré: les figures femenines d’ulls ametllats, el pòsit de la cultura mediterrània, la sardana i les composicions primaverals. En aquestes pintures plenes de detalls i simbolismes, Palau Ferré també va incloure en una de les escenes pintades, el nom de la família promotora de l’obra i, en una altra, l’escut de Lliçà de Vall.

A més del pintor Palau Ferré, a la renovació de la capella de Can Coll d’aquells anys seixanta també van participar-hi l’arquitecte Jordi Bonet i Armengol i l’escultor Josep Maria Subirachs.
 
Entre les activitats per commemorar el centenari de l’artista hi haurà 20 exposicions temàtiques, 100 actes territorials i diversos llibres.

 

Participació