dia del treballador

​Tot a punt per l'1 de maig a Granollers

La manifestació començarà a la Plaça Barangé i anirà fins la Porxada

per Redacció, 29 d'abril de 2021 a les 11:48 |
Imatge de la roda de premsa | Comissió 1 de maig Vallès Oriental
Aquest dissabte és 1 de maig. El dia dels treballadors es viurà amb aire reivindicatiu a Granollers. La Comissió 1 de maig del Vallès Oriental ha presentat el programa previst: es començarà a les 11 del matí a la plaça Barangé, i està previst que s’acabi a les 12 a la plaça de la Porxada. I entre els dos punts, diversos col·lectius participants explicaran les seves lluites i reivindicacions i denunciaran les injustícies socials.

Durant la presentació s'ha llegit un manifest en què alerten que la situació actual, un any després de l’inici de les mesures contra la Covid-19, s'"ha posat de relleu les mancances del model social i econòmic capitalista actual per donar una resposta eficaç als interessos de la majoria social". Lamenten que "En un moment on feia més falta que mai protegir les persones més vulnerables, ens hem trobat amb més atur, desnonaments,  precarietat laboral, potenciació dels sectors privats en detriment dels sectors públics (la pandèmia ens ha demostrat la necessitat de tenir una sanitat pública que cobreixi les necessitats de tothom), racisme institucional potenciat pel creixement de la ultradreta i la llei d’estrangeria, alhora que s’ha continuat reprimint la protesta social".


També lamenten que totes les administracions públiques "han assumit els límits imposats pels dictàmens neoliberals. Així ens trobem que els ERTO, que havien d’evitar la destrucció d’ocupació, no han frenat l’atur, que s’ha accentuat entre les capes més precàries de la classe treballadora: joves, treballadores temporals, subcontractes, empleades de la llar o treballadores sense papers. Al costat d'aquestes xifres astronòmiques d'atur trobem jornades inacabables i treballadores obligades a fer hores extra estructurals per un salari mínim". A més, diuen que "molts ERTO ja s’estan convertint progressivament en ERO, accelerant alhora la desindustrialització de la comarca sense que hi hagi cap pla real de transició ecològica de l’economia del país".

Sense deixar l'àmbit laboral, els convocants destaquen que el 2020 "ha estat un dels pitjors anys de la dècada en sinistralitat laboral, amb 10 accidents laborals mortals a la comarca. Una dada que no sembla millorar aquest any, després dels sinistres amb tràgic final a l’empresa LEIRO del Tagamanent i RAMCON de Mollet del Vallès".


També alerten que aquesta precarietat laboral i augment de l’atur "està tenint conseqüències especialment greus en els col·lectius més castigats per les desigualtats econòmiques i socials: la bretxa de gènere no s’ha reduït, l’atur juvenil segueix disparant-se, els col·lectius sense papers amb prou feines tenen accés ni tan sols a l’economia submergida ni als drets més bàsics". A més, critiquen que "les identificacions per perfil racial han cobrat encara més protagonisme al carrer; moltes persones que treballen en l’economia submergida no tenen ni tan sols accés a un justificant de trasllat per motius laborals, impedint en alguns fins i tot que aquestes persones s’atreveixin a sortir al carrer, per por a que la seva situació administrativa sigui motiu per perdre el seu negoci i fins i tot ser deportats".

Alhora, destaquen que "una vegada més la crisi recau especialment sobre les dones, que assumeixen treballs més precaris mentre tiren endavant el sector sanitari i d’educació". I que també les dones, en molts casos les immigrants i racialitzades, s’encarreguen en gran part "de les feines de cura mal pagades o no remunerades, que tan vitals i necessàries s’han visualitzat durant la pandèmia".


Habitatge i pensions

El manifest també alerta de la situació pel que fa a l'habitatge, especialment per les "milers de famílies no poden assumir el cost que l’habitatge té en el nostre país". Denuncien com algunes administracions "neguen el dret a l'habitatge a les persones migrades que, malgrat complir totes les condicions, no se'ls permet llogar un pis. El dret a un habitatge és veu cada vegada més vulnerat. Durant la crisi de les hipoteques, els bancs van expropiar a les famílies treballadores, i sense cap tipus d’escrúpols ens tiraven al carrer. Ara, segueixen omplint-se les butxaques malvenent a fons voltor el que ens van prendre".

El document també alerta de "l'atac" a les pensions públiques: "Els bancs volen lucrar-se amb els milers de milions que representen les cotitzacions dels treballadors a la Seguretat Social. Per això volen aixafar les pensions públiques basades en la solidaritat intergeneracional, les úniques viables. Tant des de la Unió Europea, com des de les autoritats polítiques i econòmiques de l'Estat espanyol hi ha una ofensiva a favor de les pensions privades i els plans d'empresa. Els integrants de l'anomenat Pacte de Toledo fan la feina bruta de defensa d'aquestes maniobres".

Per tot plegat demanen una llista de mínims: "Un salari mínim de 1.200 euros, una jornada laboral de 30 hores, la fi de la bretxa de gènere i la discriminació als col·lectius oprimits, la derogació de les reformes laborals del PP i el PSOE, la derogació de la llei mordassa i la llei d’estrangeria i l'expropiació dels habitatges a mans de fons voltors i posada en marxa d’un veritable parc d’habitatge de lloguer públic, tot això sabent i reivindicant que sense un canvi estructural i sistèmic d'aquest capitalisme que ens explota no arribarem mai a un sistema de treball digne, que distribueixi la riquesa i proporcioni una forma de vida i benestar a totes les persones".

La Comissió està formada per diversos col·lectius: Arran, Assemblea Llibertària, CNT, Comitè de Suport Lola, Coordinadora feminista, CUP, Endavant, Intersindical, Mollet Feminista, PAH, Podemos, Sindicat del Poble de Vilamajor i UCFR.

 

 

Participació