aigua

Granollers inicia el procés per analitzar el futur model de gestió de l'aigua

S'aprova la creació d'una comissió d'estudi per tramitar l'expedient

per Jaume Ventura , 28 d'abril de 2021 a les 12:35 |
Una persona es renta les mans | Ajuntament de Granollers
El ple de l'Ajuntament de Granollers ha donat llum verda aquest dimecres a la creació d'una comissió d'estudi per analitzar el model de gestió del servei de subministrament d'aigua potable. El punt ha generat molt debat a la sessió plenària, tenint en compte que que el pròxim mes d’octubre s’acabarà la concessió de 50 anys que hi havia cap a l’empresa Sorea.

El ple ha aprovat la constitució d'aquesta comissió, que estarà integrada per 9 membres de la corporació 5 representats del PSC i un per cada partit de l'oposició: ERC-AM, JxGranollers, Ciutadans i Primàries Catalunya), un representant de la Federació d'Associacions de Veïns de Granollers i 9 tècnics municipals. Precisament aquesta representació ha estat criticada pels partits de l'oposició, que han considerat que hi ha una excessiva presència d'equip de govern i tècnics i una limitada d'usuaris. A més, demanen l'entrada d'entitats com la Taula de l'Aigua.


En el termini màxim de tres mesos, la comissió elaborarà una memòria que defineixi el nou model de gestió i que treballarà aspectes com ara l'avantprojecte d'obres i instal·lacions, pressupost financer i pla d'entrada en funcionament i la justificació i propostes de forma jurídica del servei.

El pròxim mes de juliol es preveu que es porti a aprovació del ple l'esmentada memòria.
El punt ha estat aprovat amb els vots a favor de PSC, Junts i Ciutadans i les abstencions d'ERC i Primàries.


Debat

En el debat, el regidor de Transició Energètica, Juanma Segovia, ha destacat que ara "comença una cursa llarga, de fons", i ha apel·lat la resta de grups a fer aportacions "Totes seran benvingudes", ha dit. Per la seva banda, el portaveu de l'equip de govern, Jordi Terrades, ha defensat que "els serveis publics no deixen de ser-ho per la forma en què es gestionen", en referència les demandes de municipalitzar el servei. Terrades també ha destacat que "no es pot obviar" del debat de les inversions que necessita el servei a la ciutat, sobretot pels quilòmetres de canonades de fibrociment i comptadors envellits que cal canviar.

Per la seva banda, la portaveu d'ERC, Núria Maynou, ha demanat "atrevir-nos a obrir el debat sobre la gestió d’aquest bé essencial". Els republicans aposten per una gestió pública: "És l’única manera de gestionar un servei tant essencial i bàsic per la nostra ciutadania".

Des de Junts, el seu portaveu, Àlex Sastre, ha demanat "replantejar aquest servei. Compte! No la naturalesa del bé. Que en aquest cas ja és públic". A més, ha demanat que "sigui quina sigui la modalitat que acabem decidint de gestió del servei de l'aigua, més control per part de l'Ajuntament". També vol que sigui "més àgil i millor que el que hem tingut fins ara" i que la decisió "es prengui sobre criteris tècnics, pràctics i tangibles. No en base a criteris dogmàtics".

Finalment, Mònica Ribell, de Primàries Catalunya, ha apostat per prendre la decisió de forma participativa en base al coneixement dels diferents models que l'Ajuntament ha de posar a disposicio dels ciutadans". "Després de 50 anys hi ha d'haver temps suficient per debatre i transmetre què signifiquen el diferents models", ha defensat. A més, ha proposat que la decisió final es voti en referèndum. 

 

Participació