Memòria Històrica

Identifiquen el germà d'una veïna de Sant Antoni de Vilamajor a la fossa del Soleràs

Excavada al 2017, és la més gran a Catalunya pel que fa al nombre de persones enterrades a la Guerra Civil

per Redacció, 27 d'abril de 2021 a les 16:14 |
Fossa del Soleràs on s'ha localitzat el soldat republicà Josep Pérez | ACN / Oriol Bosch
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 d'abril de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament de Justícia ha identificat el soldat republicà, Josep Pérez Fajardo, enterrat durant la Guerra Civil a la fossa del Soleràs (Garrigues), ubicada al cementiri vell de la població. Es tracta del germà d'una veîna de Sant Antoni de Vilamajor. El cas de Josep Pérez figurava al Cost humà de la Guerra Civil, que és la base de dades de la Generalitat amb tota la informació disponible sobre les víctimes mortals del conflicte.

Era un jove de 21 anys nascut a Barcelona i afiliat a la CNT. Va morir el maig de 1938 a l'hospital de campanya del Soleràs. A partir de les dades disponibles, Memòria Democràtica va poder localitzar la família, que actualment viu a Sant Antoni de Vilamajor. Una germana del soldat va donar les mostres d'ADN.


En aquesta mateixa fossa també han identificat el sergent de l'exèrcit franquista, Herminio Bonilla Javato, mort el gener de 1939 durant els combats que van tenir lloc als voltants del Soleràs. Havia nascut a Arroyo de la Luz, a Càceres. Fins ara s'ha aconseguit identificar 12 persones enterrades en fosses a Catalunya i a la del Soleràs, la més gran, hi ha unes altres 7 persones identificades.

Es calcula que a Catalunya hi ha unes 20.000 persones enterrades en fosses de la Guerra Civil i n'hi ha 527 de documentades. Les dues persones identificades al Soleràs són dos dels 146 individus morts durant la Guerra Civil que van ser localitzats a la fossa del cementiri vell, excavada l'any 2017 en el marc del Pla de fosses de la Generalitat.


El Programa d'identificació genètica

Les restes dels dos homes van poder ser identificades amb el Programa d'identificació genètica, un sistema que disposa d'una base de dades amb els perfils genètics de familiars de les víctimes i els perfils genètics de les restes localitzades a les fosses. Les dades s'encreuen per veure si hi ha coincidència genètica.


El Programa disposa actualment d'unes 2.500 mostres d'ADN de donants vius i d'uns 300 perfils genètics de restes de fosses. La donació d'ADN per part dels familiars és gratuïta i indolora, i és clau per poder identificar les restes de les fosses.

Els familiars que vulguin donar una mostra genètica s'han d'inscriure al Cens de persones desaparegudes. L'Hospital Universitari Vall d'Hebron s'encarrega d'extreure la mostra del frotis bucal.


 

 

Participació