1 de 10
estafa

Desarticulat un grup criminal que estafava comerços des de Sant Celoni i altres ciutats

Es feien passar per operaris de companyies elèctriques i convencien els propietaris que teneien factures impagades i els tallarien la llum

Agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil | AUGC
per Redacció, 30 de març de 2021 a les 15:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal que actuava des de Sant Celoni, Girona i Castelló, dedicat a cometre estafes mitjançant l'engany als amos o responsables de comerços i negocis (principalment hostaleria). Per això comptaven amb informació privilegiada obtinguda pels caps de la trama, ja que havien treballat com a comercials o subagents d'empreses comercialitzadores d'empreses llum i/o gas, o bé per estar en possessió de suficients coneixements tècnics sobre el sector.

Feien trucades, principalment en cap de setmana i en hores de màxima afluència de clients, donant dades certes sobre els contractes amb les diferents companyies subministradores d'energia, els convencien de l'existència de factures impagades i els amenaçaven amb un tall imminent del subministrament si no abonaven el deute. Davant la por de perdre menjar i clientela decidien fer efectius els pagaments a comptes que els facilitaven els estafadors.


Una vegada fet l'ingrés, els estafadors retiraven els diners en caixers, o bé transferien els fons a tercers comptes d'altres components de l'organització, coneguts com a mules, per evitar el bloqueig o reemborsament dels diners al paga.

La recerca es va iniciar en detectar una sèrie de denúncies amb el mateix denominador comú a diversos punts de l'Estat, principalment, a zones turístiques de Tenerife i Las Palmas de Gran Canària.


Un dels àudios de l'estafa

Un frau superior als dos-cents mil euros


Un total de 167 persones han estat amb un frau de més de 220.000 euros, si bé el nombre d'afectats podria ser molt més gran al no haver-se conclòs les recerques. Durant el període afectat per la Covid-19, el grup va modificar el destí de les trucades amb motiu de les restriccions per a l'obertura dels comerços, i així es van detectar nombroses trucades a negocis de primera necessitat, com ara fleques.

S'han detingut un total de 58 persones, i altres 12 figuren com investigades, entre caps i col·laboradors per presumptament haver comès els delictes de pertinença a grup criminal, estafa i blanqueig de capitals.


De la mateixa manera s'han practicat un total de cinc entrades i registres en els domicilis dels màxims responsables de l'organització, que al seu torn van poder al descobert en un d'ells l'existència d'una plantació de marihuana.

 

Participació