memòria històrica

Can Pedrals acull una exposició en memòria del 75è aniversari de les bombes d'Hiroshima i Nagasaki

La mostra de FundiPau es podrà visitar fins el 8 d'abril

per Redacció , 29 de març de 2021 a les 10:00 |
Inauguració de l'exposició | Ajuntament de Granollers
Fins al 8 d'abril es pot visitar a la Biblioteca Can Pedrals l'exposició Armes Nuclears #MAIMÉS!, una mostra de FundiPau que arriba a Granollers de la mà de Can Jonch Centre de Cultura per la Pau.  

L'exposició s'organitza amb motiu de la commemoració dels 75 anys de les bombes d'Hiroshima i Nagasaki. 75 anys després les armes nuclears continuen sent una amenaça per a la humanitat i per al planeta: al món hi ha 13.400 armes nuclears en mans de 9 països i, fins ara, els acords de desarmament no han aconseguit avenços significatius. El 22 de gener de 2021, però, després d’anys de mobilitzacions i campanyes de les organitzacions la societat civil (entre elles Mayors for Peace i Fundipau) va entrar en vigor el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears, aprovat per l'ONU el juliol de 2017. 


La mostra vol ser un instrument de sensibilització sobre aquesta situació en un moment en què la societat civil organitzada ha aconseguit aquesta fita històrica. "Malgrat això, cal el suport de la ciutadania per aconseguir què s'hi sumin el màxim nombre de països possibles -l'Estat espanyol encara no ho ha fet- per poder avançar cap a un món lliure de l'amenaça nuclear", es destaca des de l'organització.

L'exposició està formada per 10 plafons i s'inicia amb el testimoni de la supervivent d’Hiroshima i activista, Setsuko Thurlow, que el 2017 va rebre el Premi Nobel de la Pau en representació de la Campanya Internacional per a l'Abolició de les Armes Nuclear (ICAN). A partir d’aquí explica el funcionament de les armes nuclears, fa un repàs als terribles efectes que han causat els assajos i l’ús d’aquestes armes, alerta de l’amenaça que representa el gran nombre de caps nuclears que encara estan actius avui, presenta la tasca de la societat civil organitzada per avançar cap a la seva prohibició i exposa els reptes pendents per assolir l’objectiu de la seva eliminació total.


Mostra de documents sobre les armes nuclears

La Biblioteca Can Pedrals ha preparat una selecció documental relacionada amb el tema de l'exposició. Així, a l'aparador petit de l'equipament i a cada àrea de la biblioteca s'hi pot trobar una mostra de documents  sobre les armes nuclears. La temàtica es tracta amb obres des de diferents perspectives: història, novel·la o àlbums il·lustrats en el cas de la secció infantil. 


Compromís amb la pau i el desarmament

Des de l'any 2009, Granollers ostenta una de les vicepresidències de la xarxa internacional Mayors for Peace, liderada per Hiroshima i Nagasaki. 8.000 ciutats i pobles d'arreu del món són membres d'aquesta associació, que treballa en la promoció de la cultura de pau i per l'abolició de les armes nuclears. 

La voluntat de preservar i difondre la memòria dels bombardejos i el foment de la pau, que uneix les ciutats japoneses amb Granollers, ha fet que en els darrers anys s'hagin dut a terme activitats diverses per donar a conèixer les conseqüències dels bombardejos atòmics i la lluita dels hibakusha (terme japonès que es refereix a les víctimes dels atacs nuclears) perquè el món s'alliberi de l'amenaça nuclear. Exposicions, activitats educatives o visites d'hibakuses han contribuït a la difusió d'aquests fets i de la campanya per al desarmament nuclear. També les beques que ofereixen diverses entitats d'Hiroshima han permès a quatre joves de Granollers participar en trobades de joves i cursos d'estiu a la Universitat d'Hiroshima. 

 

Participació