festival

Incertesa, atzar i predicció, eixos del Festival Panoràmic

La cinquena edició de la cita tindrà lloc del 15 d'octubre al 28 de novembre de forma simultània a Granollers i Barcelona

per Redacció , 19 de març de 2021 a les 11:00 |
La imatge gràfica del Panoràmic, amb imatge d'Alba Serra | Panoràmic Granollers
El festival Panoràmic celebra la seva cinquena edició del 15 d'octubre al 28 de novembre de forma simultània a Granollers i Barcelona. La cita, que pretén ser un punt de trobada entre la imatge fixa i la imatge en moviment, amb disciplines que van de la fotografia al cinema, el vídeo, la instal·lació i altres pràctiques visuals contemporànies, comptarà, com sempre, amb exposicions, projeccions, debats, tallers i conferències en diferents espais culturals de les dues ciutats. 

A Granollers, el festival se celebrarà a l'espai cultural Roca Umbert Fàbrica de les Arts -que acollirà el gruix de la programació-, al Museu de Granollers, al Museu de Ciències Naturals i al Cinema Edison. A Barcelona, el festival se celebrarà a l'Arts Santa Mònica, al centre de fotografia Kbr de la Fundació Mapfre -que acollirà un cicle de conferències-, a la Fundació Foto Colectania, a La Virreina Centre de la Imatge i a l'escola internacional de fotografia Grisart.


La temàtica d'enguany del festival és Incertesa, Atzar, Predicció. Totes les creacions artístiques presentades al Panoràmic giraran al voltant d'aquests tres conceptes, "debatint, interrogant, reflexionant o obrint noves vies d'investigació que defugin de la representació de la realitat i projectin futurs possibles", segons ha informat l'organització. 

"La incertesa té a veure amb el coneixement que implica una informació imperfecta o desconeguda. S'aplica a les prediccions o al desconegut, i és transversal en tots els àmbits del coneixement. En deriven diferents aspectes, com el risc, les prediccions, les previsions, els pronòstics o l'atzar, conceptes que ens informen del món conegut, així com del futur i de tot allò que desconeixem", explica l'equip directiu del Panoràmic.


Pel que fa a la imatge gràfica d'aquesta edició, s'ha optat per una fotografia d'Alba Serra, exalumna de l'escola Grisart, "una imatge enginyosa i que evoca certa incertesa i atzar, conceptes vinculats a la temàtica d'enguany. Una fotografia divertida, sorprenent, inestable, que parla sense dir i en la que no saps ben bé què passa", expliquen des de Panoràmic. 

D'altra banda, el festival ha obert l'Open Panoràmic, la convocatòria artística internacional destinada a obres en format audiovisual -amb una durada màxima de 15 minuts- basades en fotografies, vídeos, textos, infografies, webdocs (que tinguin la fotografia i/o el vídeo com a llenguatges narratius principals) o la hibridació d'algunes d'aquestes tècniques. Les obres presentades poden tenir caràcter documental, experimental o ser un assaig visual.


Les obres seleccionades -un màxim de 12- formaran part de la programació de la Secció Oficial del festival i seran exhibides a l'Arts Santa Mònica (el 12 de novembre a les 9:30 h i a les 15:00 h). El visionat dels projectes seleccionats, concebut com un punt de trobada entre creadors i agents culturals, experts del món de l'art i públic, comptarà amb la presentació del treball per part de l'autor.

La comissió de selecció de la convocatòria, format per l'equip del Festival Panoràmic, valorarà la vinculació dels projectes amb la temàtica del festival d'enguany, la qualitat de les obres i la trajectòria artística. 

La convocatòria està oberta fins al 30 de maig de 2021 i la participació és gratuïta. Els projectes seleccionats rebran 100 euros cadascun pels drets d'exhibició. 

Panoràmic està organitzat per Grisart, i promogut per l'Ajuntament de Granollers i Roca Umbert Fàbrica de les Arts. La direcció del festival està formada per Joan Fontcuberta, Laia Casanova i Albert Gusi, i disposa d'un comitè assessor format per Mercè Alsina, Andrés Hispano i Fèlix Pérez-Hita. Panoràmic també compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona. Així mateix, Museu de Granollers, Fundació Mapfre, Fundació Foto Colectania i l'Arts Santa Mònica coprodueixen algunes de les activitats del festival.

 

Participació