8m

Guia per seguir el 8-M al Vallès Oriental

Els municipis s'adapten a la pandèmia per seguir celebrant la jornada reivindicativa

per Redacció , 7 de març de 2021 a les 18:55 |
Tot a punt pel 8-M al Vallès Oriental | Ajuntament de la Garriga
El Vallès Oriental ja ho té tot a punt per commemorar un nou 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Tot i això, la pandèmia ha obligat a adaptar les activitats.

A Granollers, el programa d’activitats ja va començar el 20 de febrer i s’allargarà fins al 23 de març. L’acte institucional, com és habitual, serà aquest dilluns i inclourà la lectura del manifest en commemoració d'aquest dia internacional, però es farà en format virtual a través d'aquest enllaç a partir de les 12:00 del migdia. 


Un altre acte destacat també es farà de forma virtual, a més de tenir una dimensió comunitària i participativa. Aquest dilluns es donarà a conèixer la selecció que l'artista audiovisual Núria Nia ha fet per l'anomenat #Inventari8M. Una proposta que convidava a compartir la fotografia d’un objecte relacionat amb la vivència personal del 8M a través de l’etiqueta #Inventari8M.

Pel que fa a la resta d'activitats, hi ha exposicions, teatre, dansa, cinema, música i formació en un programa que es va iniciar fa uns dies i seguirà fins el 23 de març. El conjunt de propostes es poden consultar en aquest enllaç.


Mollet

A Mollet, la programació s’ha transformat en format virtual, i arrencarà amb la presentació de les obres presentades a la convocatòria de Feminartist i s’allargarà durant tot el mes. 


A partir d’aquest cap de setmana, enguany es podran consultar al canal de YouTube d’Oci a Casa, vídeos sobre com elaborar mascaretes especials per al 8 de març, vídeos de reivindicació de la igualtat efectiva del SIAD sota el títol, I tu, trenques amb els prejudicis? i l’Institut Municipal dels Serveis als Discapacitats de Mollet (IMSD) amb el títol Sense Excuses, entre d’altres. 

També es podran fer tallers, cursos i xerrades de temàtica diversa. I activitats familiars com el conta-contes de Gogaritxi que es podrà veure diumenge 14 de març a les 12 hores a través del canal de YouTube de l’Ajuntament

Per la seva banda, el Museu Abelló també ha preparat diverses activitats, com les càpsules sobre la col·lecció Abelló: Lola Anglada, a càrrec de Núria Rius Vernet que es podran veure dilluns 8 de març al canal YouTube del Museu Municipal Joan Abelló. Durant el cap de setmana del 12, 13 i 14 de març es farà la gimcana familiar La Laia descobreix les dones del Museu.

Tota la programació està disponible a www.molletvalles.cat.

Canovelles

A Canovelles els actes reivindicatius seran o bé en format virtual o amb un format reduït i seguint estrictament totes les mesures de seguretat.

L'acte central del programa ha tingut lloc ja aquest diumenge. El Teatre Auditori Can Palots ha acollit la lectura del manifest d’enguany, un avançament dels dos muntatges (Ellas i Tengo alas para volar) del grup de teatre de dones gitanes que s’estrenaran al juny, i el concert de Diveu Un tribut a les dones. Aquesta darrera audició és un recull de peces musicals amb un missatge d’igualtat, escrites majoritàriament per dones, acompanyat de petites escenes teatrals que tenen l’objectiu de visibilitzar els micromasclismes amb un toc d’humor i música.

Les Franqueses

A les Franqueses, des d'aquest dilluns i fins el 17 de març es realitzaran diverses activitats. El consistori ha aprofitat aquest moment per a difondre la nova marca de ciutat que posiciona les Franqueses com a municipi feminista. 

Dilluns, a les 12 del migdia, es farà la lectura del manifest, presentació del documental Dones de les Franqueses amb les intervencions del participants, performance a càrrec del Comando lila, de l’Institut el Til·ler, i interpretació musical a càrrec d’Estefania Mateos Alcaraz i Lorena Gómez Fritz.

Pel 14 de març hi ha programat l'anomenada Ruta lila, amb un circuit de 14 km i un desnivell de 196 metres, per a commemorar el 8-M. La ruta té sortida i arribada a la plaça de l’Ajuntament i es pot realitzar durant tot el dia. 

La Garriga

A la Garriga hi ha previst un conjunt d'accions i activitats per "fer èmfasi en com els estereotips de gènere i les construccions socials condicionen les dones, perpetuant les desigualtats entre dones i homes, i contribuir a desmuntar-los per afavorir l’empoderament de nenes i dones i assolir una igualtat real".

Així, s'han programat la Mostra d'Art, actuacions al Teatre de la Garriga - El Patronat, una mostra documental sobre dones i feminismes a la Biblioteca Núria Albó, un itinerari guiat i una visita teatralitzada organitzades pel Centre de Visitants, o el taller Desmuntant els manaments de gènere, que vol reflexionar al voltant de l’impacte social de l’heteropatriarcat en les dones, entre altres activitats. Els detalls de cadascuna d'elles es poden consultar a l'agenda municipal.

 

Participació