empresa

Bosch tancarà la planta de Lliçà d'Amunt i acomiadarà 336 treballadors

La decisió se suma al cessament d'activitat de la fàbrica del grup alemany a Castellet i la Gornal aquest novembre

per Redacció , 25 de febrer de 2021 a les 16:45 |
Bosch tancarà la planta de Lliçà d'Amunt | Europa Press
Bosch tancarà la fàbrica de Lliçà d'Amunt, que té 336 treballadors, abans de finals d'any, segons ha confirmat la mateixa empresa a l'ACN. El grup alemany ha comunicat als representants dels treballadors aquest dijous que transferirà la producció de sistemes de fre convencionals de les instal·lacions vallesanes a Breslau (Polònia), un fet que els sindicats titllen de "deslocalització sense pal·liatius i sense escrúpols" i de "crueltat" després d'anys de congelacions i reduccions salarials de plantilla als centres de treball catalans. La decisió de la multinacional se suma al cessament d'activitat de la planta de Castellet i La Gornal que s'ha fixat el novembre de 2021.

Encara no hi ha data per començar el procés de consultes de l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) amb els sindicats, que s'oposen al tancament de les instal·lacions vallesanes. Fonts de l'empresa asseguren que la direcció treballa amb el plantejament de tancar "com abans possible i aquest any segur". Tant la Generalitat com el Ministeri d'Indústria ja han sigut informats per part de la companyia del possible cessament.


El proveïdor de components per la indústria de l'automòbil argumenta el tancament de la planta de Lliçà pel poc volum de mercat del producte que fabriquen, els servofrens convencionals al buit, en detriment dels electromecànics, que fan servir els vehicles electrificats, elèctrics i els motors de combustió més eficients.

Un altre motiu que ha portat Bosch a prendre aquesta decisió és la competència intensa davant la caiguda de la demanda general del sector de components de l'automòbil. "Hem preferit consolidar la producció i deixar que una sola planta cobreixi el mercat d'Europa", ha dit un portaveu de l'empresa a l'ACN. La fàbrica de Breslau sí que produeix servofrens electromecànics.


"L'empresa al·lega que la situació economica no fa viable tenir dues plantes a Europa i la de menys cost és la més potenciada. (...) Les produccions que podriem fer aquí es traslladaran i això ens aboca a nosaltres al pacte de la fam", ha lamentat Emili Castells, president del comitè d'empresa a l'ACN. Els representants sindicals preveuen reunir-se amb el Departament d'Empresa aquest dilluns per mirar de revertir la situació.

La fabrica vallesana no estava fent servir el 100% de la capacitat productiva, però fonts sindicals han explicat que tenien comandes planificades fins al 2026.


En un comunicat, UGT, que és el sindicat majoritari, ha denunciat que tant en el cas de Lliçà com en el de Castellet, la multinacional alemanya ha actuat amb "crueltat", "duent a terme una política insolidària i egoista molt lluny dels valors que com a 'fundació' defensa". "Bosch ha tirat pel dret amb una deslocalització sense escrúpols, la seva principal opció de negoci", denuncia UGT, que afegeix que "no han tremolat a l'hora de prendre una decisió d'aquest calat, acabant amb la darrera gran empresa d'aquesta envergadura del sector del metall a la comarca del Vallès".

D'altra banda, l'organització sindical també recorda que el tancament de Castellet i la Gornal contribueix a "l'alarmant estat de desindustrialització" del Penedès. Tot plegat, segons UGT, suposa una "clara declaració d'intencions per a la resta de centres del país". Entre tots dos procediments, l'empresa pot acabar acomiadant 600 persones a Catalunya.

 

Participació