Eleccions catalanes 14-F

Granollers canvia set col·legis electorals per complir les mesures de seguretat amb motiu de la pandèmia

La ciutat supera aquest any per primer cop els 44.000 electors

per NacióDigital , 27 de gener de 2021 a les 20:51 |
La roda de premsa a Granollers per explicar el dispositiu per les eleccions al Parlament de Catalunya | Ajuntament de Granollers
El proper diumenge 14 de febrer és previst que se celebrin les eleccions al Parlament de Catalunya. El cens electoral indica que en aquests comicis a Granollers podran votar un total de 44.009, una xifra que per primer cop supera els 44.000 electors, i que ho faran repartits en 70 meses i 30 col·legis electorals.

L'alcalde Josep Mayoral; la regidora de Salut Pública, Maria de Mar Sánchez; i el regidor, Albert Camps, han explicat aquest dimecres en roda de premsa com la ciutat es prepara per aquests comicis. L'alcalde ha destacat l'esforç que s'està fent per complementar les mesures de seguretat i salut pública proposades per la Generalitat i ha defensat que a la ciutat "es va una mica més enllà per garantir que anar votar sigui segur. Hem extremat les mesures".


Camps, per la seva banda, ha explicat que la situació de la pandèmia ha obligat a replantejar alguns llocs de votació, que apareguin nous locals i d'altres desapareguin "per intentar garantir totes les normes de protecció per a les persones electores i els membres de les meses".

D'aquesta manera, la distribució de les meses i dels col·legis presenta canvis significatius. En total hi ha 7 locals electorals, que es van fer servir per a les darrers eleccions, que s'han considerat no aptes per aquest procés electoral: Institut Marta Estrada, Local Municipal Granollers Nord, Centre de Salut Mental Benito Menni, antic Col·legi Educem, escola Mestres Montaña, Masia Tres Torres i escola Joan Solans. És per això que s'habiliten 7 nous col·legis electorals: Arxiu Comarcal del Vallès Oriental, Centre Cívic Jaume Oller, Centre Vallès, CTU-Roca Umbert, Escola Jardí-Nexe Esportiu, Espai Social Granollers i Pavelló Poliesportiu de Can Bassa.


També hi ha 5 col·legis electorals que, tot i continuar en el mateix edifici que en comicis anteriors, han modificat l'espai habitual destinat a les votacions per tal de tenir més amplitud i més seguretat. És el cas de l'Escola Municipal del Treball i l'institut Celestí Bellera, on es votarà al gimnàs; el Pavelló del Congost, on les votacions es faran a les pistes; el Casino, on s'ha habilitat la Sala Joan Bretcha; i l'Escola Pia, on les votacions es faran al menjador. A més, d'aquests canvis hi haurà locals que passaran de tenir 2 meses a tenir-ne 3, d'altres que, pel contrari, passen a tenir menys meses.

Totes les persones electores rebran al seu domicili la targeta de l'INE on s'especifica a quin col·legi i mesa s'ha d'anar a votar. Aquesta informació també es pot consultar, si es disposa de certificat electrònic, a través de la Seu Electrònica o es pot consultar telefònicament a l'OAC (93 842 66 10 o al 010).


A més, és previst que el 10 de febrer es distribueixin cartells a les entrades dels habitatges de les persones electores afectades pels canvis de col·legis i meses i, el mateix dia 14 hi haurà cartells als locals que ja no són col·legis electorals on s'indicarà on s'ha d'anar a votar.

Mesures sanitàries als col·legis electorals

Per aquestes eleccions s'ha desenvolupat un protocol específic per a l'adequació dels col·legis electorals i per al procediment de vot en la mesa electoral i escrutini. Es facilitarà material de protecció (mascaretes, EPIs, gel...) als membres de les meses i als col·legis electorals se seguirà tota la normativa de distància i higiene, hi haurà el material necessari, senyalització i se seguiran els protocols determinats. També hi haurà personal que controlarà l'accés als locals electorals, organitzarà les cues, vetllarà perquè es mantinguin les distàncies, es faci la neteja de mans i es complexi l'obligació de l'ús de la mascareta en tot moment, excepte en els casos que puntualment pugui ser incompatible amb la identificació de les persones o per impossibilitat per raons mèdiques. També hi haurà 3 equips de treball per fer la neteja de les superfícies als locals i, després de les eleccions, es farà la desinfecció de tots els espais i els seus entorns.

Pel que fa al vot a la mesa electoral, es farà de la següent manera:

- Els votants exhibiran el seu document oficial d'identificació de manera que els membres de la mesa en puguin veure les dades necessàries; els membres de la mesa no tocaran en cap cas el document. Les meses podran fer ús una safata per col·locar- hi el document oficial d'identificació si calgués acostar-lo als membres de la mesa per sota de la distància de seguretat.

- Els membres de la mesa no tocaran el sobre de votació, però sí que retiraran el paper que tapa l'urna. Si és necessari, indicaran a la persona que emeti el vot que mostri el sobre per comprovar que n'hi ha un de sol. Els votants situaran el vot a l'interior de l'urna.

- Els votants no es retiraran la mascareta a excepció que la mesa li ho requereixi de forma momentània per facilitar-ne la identificació.

- Només podrà haver-hi una persona votant en el front immediat de cada mesa, llevat que necessitin assistència.

- Els interventors/es i apoderats/es mantindran les distàncies de seguretat (mínim 1,5 metres) amb els votants i els membres de la mesa en tot moment.

Horaris

Es recomanarà a la ciutadania votar segons una distribució de franges d'acord amb la situació sanitària personal:

- De 9 a 12 h: Els col·lectius de risc votaran preferentment durant les 3 primeres hores de la jornada electoral.

- De 12 a 19 h: Els votants no que no pertanyen a col·lectius de risc ni estan en quarantena votaran preferentment en aquesta franja.

- De 19 a 20 h: Els col·lectius de persones en quarantena —contagiats, contactes estrets i sospitosos— votaran durant la darrera hora de la jornada electoral. Durant la darrera hora de votació els membres de la mesa utilitzaran equips de protecció individual (EPI) integrals d'alta seguretat


Altres notícies que et poden interessar

 

Participació