1 de 10
espectacles

«Operació Paki»: el concurs de talents de RTV Cardedeu arriba a la final

Aquest dissabte es coneixerà el guanyador d'un espai que trenca fronteres

per Jaume Ventura Busquets, 23 de gener de 2021 a les 08:48 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de gener de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Avui és el gran dia. A partir de les 21:00 tindrà lloc la final d'Operació Paki, el talent show de Ràdio Televisió de Cardedeu. L'última gala es podrà seguir en directe a través de la que és la primera televisió en català de la història, i també a VOTV.

D'aquesta manera culminarà un projecte que ha anat més enllà del municipi. La iniciativa neix de l’aliança entre el Casal de Joves La Paki i els col·laboradors de Televisió Cardedeu, i compta amb el suport de desenes de comerços i entitats del municipi. Un concurs de talents en què 10 concursants, després de passar un càsting, han de mostrar les seves capacitats musicals.


Cada 15 dies ha tingut lloc una gala temàtica, que s'ha celebrat en un espectacular plató. I al final de cada programa, els concursants depenien de la salvació del jurat i dels vots del públic. Això sí: cada dia s'acomiadava un d'ells. La directora de RTV Cardedeu, Maria López, reconeix a NacióGranollers que la bola es va anar fent gran quan van veure el nivell dels participants: "Vàrem pensar: què fem amb això? Havíem d'estar a l'alçada. Els del plató van fer una feinada espectacular, i el mateix va anar passant amb la resta de departaments. Es va anar fent gran una bola de neu de ganes i entusiasme", destaca. 

De fet, un dels objectius dels responsables del format era saber traslladar aquest talent musical dels participants a l'espectador: "Som una televisió local i comunitària que funcionem en la majoria de casos amb voluntaris i estudiants d'audiovisual. Veient les prèvies, però, sabíem que estaria bé i ho veuria la resta de l'audiència. A més, hi ha hagut la germanor amb VOTV, que ha anat emetent les gales, i amb La Xarxa, on es podrà veure tota la primera temporada el mes de febrer", avança.


L'origen

Operació Paki, com passa en aquesta època, neix a partir de la pandèmia: "El dinamitzador del casal em diu que hem de fer alguna cosa amb els joves, que estan molt apàtics pel confinament. Volíem treure l'etiqueta de passotisme i egoisme que acompanya els joves, i per això vem fer un càsting per nois i noies de 13 a 20 anys. D'entrada es fa una crida pensant que ens arribarien vídeos gravats des de casa. Pensàvem que si ens mantenien tancats ja tindríem les imatges. Però al desconfinar-nos i veure la qualitat, la bola de neu de la qual parlava abans es comença a fer gran", relata López. Amb l'ajuda d'alguns perfils locals però molt mediàtics a les xarxes socials, que van ajudar a ampliar el projecte.

 

Una actuació de l'Operació Paki Foto: Marta Illa GutierrezLa directora, però, diu que Operació Paki no només s'assembla a Operación Triunfo: "La comparativa es fa pel nom, perquè tots aquests talents acaben sent molt semblants. Aquí el funcionament és diferent d'OT, té elements barrejats de molts programes", destaca.

I, al final, funciona per motius molt similars als d'aquests espais de les grans cadenes: "A tots ens agrada la música, sigui un estil o un altre. A més, té un element de creixement personal, de repte. No només veus el concert, acabes veient com assagen i quin repte tenen per la següent gala, i això et fa empatitzar amb ells. I entens que, si t'esforces, pots acabar creixent".
 

Foto dels participants a l'Operació Paki Foto: Marta Illa GutierrezTal i com passa sobretot amb OT, Operació Paki també és convivència dels participants. Les gales són cada 15 dies, però quan no en tenen els diumenges es traslladaven a Cardedeu per treballar durant tot el dia a l'acadèmia: "El matí feien classes de cant, interpretació i estilisme, i algun dia ioga. Un coach els hi fa el seguiment i dinàvem tots junts. I a la a tarda, proves de so. Tot plegat genera molta complicitat", explica.

La Covid-19 va ser l'origen del programa, però també ha condicionat molt el seu funcionament. Els concursants, vinguts d'altres punts de la comarca però també del Vallès Occidental, Barcelona o Tarragona, s'han pogut desplaçar pel fet de ser una activitat considerada laboral, tot i que no tinguin una relació d'aquesta consideració: "Cada cop que venien els hi donàvem mascaretes FFP2 noves, els hi fèiem proves serològiques, tenim un sistema de desinfecció dels micròfons... hem fet un gran desplaçament però hem patit perquè tot sortís bé", reconeix la directora. A les gales podia haver-hi un familiar per concursant, però havien d'estar separats dos metres entre ells i utilitzar sempre la mascareta.

I, tot i ja arribar gairebé al final, ja es pensa en una segona edició: "La intenció hi és i que encara vingui més gent de fora, però depèn de la seguretat que podem garantir per la pandèmia".

 

Foto de grup al plató Foto: Marta Illa Gutierrez

 

Participació