art

​La fotògrafa granollerina Lurdes R. Basolí inaugura «Blank» a l'Espai d'Arts de Roca Umbert

per NacióGranollers, 18 de gener de 2021 a les 16:43 |
Una de les imatges de l'exposició | Roca Umbert
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de gener de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dijous 21 de gener, a partir de les 17:30, es podrà visitar l’exposició Blank de la fotògrafa granollerina Lurdes R. Basolí a l’Espai d’Arts de Roca Umbert. Partint de l’àlbum familiar autobiogràfic, "l’artista desenvolupa una (auto)crítica al voltant de la representació occidental de l’Àfrica subsahariana". Segons explica Roca Umbert, "l’artista assenyala certs modes del llenguatge fotogràfic utilitzat pels turistes occidentals que han sobreviscut des de l’època colonial. Els estereotips que es construeixen aleshores es forgen a partir de la clara distinció entre un ells i un nosaltres, fet que fomenta relacions jerarquitzades i la falsa dicotomia entre l’Àfrica i Occident, primitius i civilitzats, negres i blancs".

L’exposició es podrà veure de dijous a dissabte de 17.30 a 20 h i diumenges d’11 a 13.30 h. 


Activitats paral·leles a l’exposició

L'exposició compta amb diverses activitats paral·leles:


-A partir del 28 de gener i fins 15 d’abril: Laboratori de Recerca col.laborativa La (de)colonització de la imatge / La de-colonització de la imatge, a càrrec de Lurdes Basolí: Espai de recerca col·lectiva teòrico-pràctic sobre com la fotografia esdevingué una eina fonamental dels processos colonials del territoris al llarg de la història i com els estereotips creats es perpetuen en l’actualitat, tant en els arxius com en les noves formes de comunicació visual. El laboratori promourà la investigació col·laborativa de noves estratègies per de-colonitzar de la imatge.

-4 de febrer, a les 19h: Conferència Abans i ara davant l’exòtic. Revisitar l’àlbum familiar de viatge des d’una perspectiva decolonial, a càrrec de Hasan G. López Sanz. Gratuïta per streaming a través de Zoom amb inscripció prèvia.


-4 de març, a les 19h:  Conferència Sacsejar l’herència, a càrrec de Julian Baron, fotògraf, docent i impulsor de projectes que usen la imatge com a eina social de pensament. Gratuïta per streaming a través de Zoom amb inscripció prèvia

-7 de març, a les 12h, visita comentada a l’exposició Blank, amb l’artista Lurdes R. Basolí. Activitat gratuïta amb inscripció prèvia dins del Dia Internacional de les Dones.
27 i 18 de març, Taller familiar Explica’m una altra història, per a famílies amb infants de 6 a 10 anys
 
 

 

Participació