política municipal

El PSC i Sumem Esquerres presenten una moció de censura a Parets del Vallès per treure l'alcaldia a ERC

El grup municipalista governa actualment amb els republicans i justifica el canvi per incompliments en l'acord de 2019

per Redacció , 12 de gener de 2021 a les 15:54 |
Ajuntament de Parets | Ajuntament de Parets
El PSC i la formació Sumem Esquerres Parets han anunciat la decisió de presentar una moció de censura per treure l'alcaldia de Parets del Vallès a ARA Parets ERC. Es dona la circumstància que Sumem Esquerres Parets governa conjuntament amb els republicans i Parets per la República des de l'any 2019, moment en què van pactar per investir alcalde Jordi Seguer (ERC). Ara, però, la formació assegura que s'han incomplert els principis d'acord establerts en les últimes eleccions municipals, motiu pel qual van iniciar converses amb els socialistes que han acabat derivant en una moció de censura contra Seguer. La data del ple per dur-la a terme està encara per establir, segons informen fonts de les dues formacions.

Actualment, el govern local està format per ERC (5 regidors), Sumem Esquerres (3 regidors) i Parets per la República (1 regidor). A l'oposició hi ha el grup del PSC (7 regidors) i de Cs (1 regidor).


En un comunicat conjunt, PSC i Sumem Esquerres Parets asseguren que el municipi afronta nous reptes derivats de la "crisi sanitària, social i econòmica" produïda de la pandèmia de coronavirus. A més, els actuals socis dels republicans asseguren que "els principis d'acord que els van fer decidir formar govern amb ARA Parets ERC i Parets per la República s'han incomplert una i una altra vegada, tot i haver intentat reconduir-los".

En el mateix text, assenyalen que Sumem Esquerres Parets i PSC "coincideixen en la necessitat d'aprovar el pressupost municipal per aquest any". En aquest sentit, afegeixen que cal prioritzar els ajuts socials, la creació d'ocupació i veritables polítiques d'esquerres "allunyades del populisme buit i els personalismes".


Les dues forces defensen que amb l'actual alcalde "és impossible el consens", ni amb Sumem Esquerres Parets dins del govern municipal ni amb els socialistes a l'oposició. Per això, diuen, han optat per configurar "un nou govern de coalició".

L'aritmètica els juga a favor. El PSC va obtenir set regidors al 2019, un menys que a les eleccions municipals de 2015, i mantenint-se com a primera força al ple. La nova aliança d'esquerres, que va unir sota un mateix paraigua Sumem Parets, els Comuns, ICV i EUiA, va obtenir tres regidors, si bé venia de no tenir representació al ple.


Al 2019, les converses van facilitar l'entesa amb ERC, que va obtenir cinc representants, i Parets per la República, que en tenia un, sumant un total de nou regidors, els que calien per tenir majoria absoluta. Ara, però, la suma de PSC i Sumem Esquerres Parets els donaria deu regidors, garantint, així, el canvi d'alcaldia, que podria recaure en el socialista Francisco Juzgado.

El ple de la moció de la censura es farà el 27 de gener.

 

Participació