cuina

RECEPTA Tortell de Reis 2021

Cada cap de setmana, les millor receptes

per Redacció , 1 de gener de 2021 a les 21:57 |
Tortell de Reis | Manel Baxerias
Ingredients:

Per al llevat mare


50 grams d’aigua
0,02 grams de llevat fresc de fleca (aprox. la mida de una llentia)

90 grams de farina de força

Per a la massa


140 grams del llevat mare
335 grams de farina de força
100 grams d’ou (aprox. 2 ous M)
60 ml de llet
85 grams de mantega, temperatura ambient
60 grams de sucre
60 grams de llet
30 grams de mel
30 grams d’aiguanaf (Aigua de flor de taronger)
15 grams de rom
1 culleradeta de cafè de canyella en pols
Ratlladura de una taronja (sense part blanca)
15 grams de llevat fresc de fleca
5 grams sal

 Opcional

100 grams de panses sense llavors (de Corint)

100 grams de taronja confitada i tallada a daus petits

Per la decoració

1 ou per pintar
Fruites confitades: taronja, meló, cireres, etc.
Sucre bolado per posar damunt de la coca o be sucre mullat amb aigua
Ametlla laminada
1 figura de rei
1 fava

Elaboració:


Per al llevat mare (preparareu-ho la nit abans):

Barregem la farina, l’aigua i el llevat. Amassem fins que la massa sigui homogènia, tot fent una bola. Deixem reposar dins d'un bol tota la nit tapat i fora de corrents d’aire. Ha de reposar un mínim de 12 hores a una temperatura per sobre dels 20º C.

Per a la massa

Col·loquem la farina en forma de volcà dins un bol o bé a la maquina d’amassar i comencem a barrejar tots el ingredients, menys la mantega.

Ho barregem bé amb els dits diluint-ho tot, o amb la maquina, s’amassa fins que quedi una massa homogènia i que se’ns desenganxi de les mans aproximadament 5 minuts, deixem reposar uns 10 minuts per tal que perdi nervi. Passat el temps de repòs incorporem la mantega, tornem a treballar fins que la pasta sigui ben llisa i brillant treballem aproximadament uns 10 minuts. Deixem fermentar dins d'un bol, la tapem i la posem fora de corrents aproximadament 2 hores. Ha de doblar el seu volum.

A continuació li donem la forma de tortell, fent un forat al mig i estirant la pasta per engrandint el tortell. Si la massa tendeix a encongir-se, és que no està ben reposada. En aquest cas, la deixem reposar uns altres deu minuts i es treballarà millor.

Una vegada donada la forma, la col·loquem sobre una safata sobre la que prèviament haurem posat un paper de forn. Deixarem reposar fins que dobli el volum, en un lloc fora de corrents d’aire i el mes càlid possible. Aquesta fermentació es mes curta.

Arribat el punt de la cocció pintem amb ou batut, molt suaument, i adornem amb la fruita confitada i el sucre bolado i l’ametlla filada.

Pre-escalfem el forn a 160°C, dalt i baix, posem un cassó amb una mica d’aigua. I enfornem uns 5 minuts, passat aquest temps pugem la temperatura a 180ºC i deixem coure uns 13 minuts mes, fins a un total 18-20  minuts.

Si veiem que es torra massa, hi posem un full de paper d’alumini per sobre.

Un cop cuit, deixem reposar sobre una reixeta, i quan estigui fred, el podeu fer farcit al vostre gust o menjar directament. En el cas de fer-lo farcit es el moment de posar-hi la figura i la fava. I en el cas del tortell sol quant li donem la forma de tortell hi posarem la figures ben amagades.

L'opció opcional és el moment de repòs de la massa afegim la taronja tallada a daus ben petis i també les panses, barregem bé perquè estigui tot ben integrat.

 

Participació