meteorologia

Prova pilot a Santa Maria de Martorelles per desviar els llamps que puguin malmetre les torres d'alta tensió

S'han instal·lat inhibidors en una zona d'alta activitat

per Redacció, 22 de desembre de 2020 a les 19:14 |
Un dels inhibidors instal·lats | Endesa
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Desviar els llamps que puguin malmetre les torres d'alta tensió. Aquest és l'objectiu dels inhibidors de llamps que Endesa acaba d'instal·lar a quatre suports ubicats dins el terme municipal de Santa Maria de Martorelles, en una zona d'alta activitat per impacte de descàrregues atmosfèriques durant les tempestes. Segons informa la companyia, es tracta d'una prova pilot que té l'objectiu de "millorar la resiliència de la xarxa i que beneficia, directament, la qualitat del subministrament elèctric de 150.000 clients de la comarca del Vallès Oriental".

Els inhibidors són equips desionitzadors de càrregues electrostàtiques. Capten, constantment, les corrents electrostàtiques i les deriven a terra. Amb el seu funcionament ininterromput, eviten que, en el moment en què arriba el llamp, aquest pugui desenvolupar el seu camí cap a terra a través del suport. Cadascun dels quatre dispositius està format per un compensador, que és l'element desionitzador, i un filtre d'alta freqüència, que evita que el llamp que cau a terra arribi a afectar la instal·lació.


La companyia afegeix que ja havia provat aquest tipus de tecnologia anteriorment en una línia de mitjana tensió amb resultats positius. És, però, la primera vegada que l'aplica a torres d'alta tensió. La finalitat dels inhibidors és evitar les caigudes de llamp en el tram comprés entre els quatre suports així com a les seves immediacions.

Així, l'objectiu d'aquesta prova pilot és millorar la resiliència de les línies d'alta tensió implicades que alimenten les subestacions de Sant Fost, Mogent, Santa Coloma, la Roca i Montmeló. 

 

Participació