pagesia

VÍDEO Tractorada de pagesos pel Vallès Oriental per demanar més suport a l'agricultura

Han sortit de les Franqueses i han passat per Granollers i la Roca

per Redacció, 21 de desembre de 2020 a les 18:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una vintena de tractors han participat aquest dilluns al matí a la tractorada organitzada per Unió de Pagesos per reclamar mesures urgents per a l'agricultura, la ramaderia i la silvicultura. Els pagesos han sortit de la Cooperativa Agrària, a les Franqueses, han creuat Granollers i han arribat a la Roca del Vallès, on han girat per tornar a les Franqueses.

Amb aquestes protestes arreu del territori, Unió de Pagesos ha volgut posar en valor la importància del sector i, en aquest sentit, reclamar un conjunt de mesures als governs espanyol i català per garantir-ne la seva continuïtat. El coordinador del sindicat a Lleida, Josep Sellart, ha denunciat les dificultats que estan travessant diferents sectors agraris, sobretot aquells més afectats per crisi de la covid-19 per tenir una major dependència del sector de la restauració.

Entre les mesures, el sindicat demana que es faci un "bon ús" dels nous ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) i dels fons de recuperació econòmica per als sectors més afectats per les dificultats de distribució i per la caiguda de preus en origen, així com per les adversitats climàtiques.


Davant les dificultats de distribució i la caiguda de preus, Unió de Pagesos reclama, tant al Ministeri com al Departament d'Agricultura, que utilitzin els fons del període transitori de la Política Agrària Comuna (PAC) i els fons de recuperació econòmica addicionals del Pla de Desenvolupament Rural (PDR) 2021-2022 per atendre els sectors afectats per les restriccions derivades de la pandèmia i els que s'han vist afectats per circumstàncies excepcionals o per l'evolució del mercat. A la vegada, reclama ajuts extraordinaris de minimis per a la recuperació econòmica permesos per la Unió Europea.

En relació amb la PAC, Unió de Pagesos reclama l'establiment de la figura de l'agricultor actiu i pràctiques equivalents considerades com a pràctiques agrícoles beneficioses per al clima i el medi ambient perquè no sigui obligatori abandonar capacitat productiva. A més, demana la regulació de la revenda a pèrdues i la quota que determina la posició de domini a la cadena alimentària i l'equiparació de les cotitzacions de la pagesia quan aquesta contracta treballadors per compte aliè.


D'altra banda, Unió de Pagesos exigeix al Govern un decret llei que deixi sense efecte les obligacions addicionals del Decret de fertilització i dejeccions ramaderes per ajustar-lo a les mesures europees. El sindicat també demana la modificació del decret d'ordenació de les explotacions ramaderes per limitar-ne la dimensió i eliminar-ne l'obligació de la tanca perimetral, així com l'actualització del concepte d'Unitat de Bestiar, la modificació de la distància entre granges d'aviram i porcí, i blindar i protegir les granges de verres. També cal estendre a tots els sectors els preus sectorials de referència de l'Observatori Agroalimentari de Preus.

Pel que fa la defensa de l'espai agrari, el sindicat denuncia la "depredació" de les zones agrícoles amb el model d'implantació "massiva" de les energies renovables. Unió de Pagesos també lluita per la supervivència del Delta de l'Ebre davant l'estratègia del Ministeri de Transició Ecològica que implica deixar-lo retrocedir.

 

Participació