Ingredients per a 4 persones:
300 grams de galets grans
250 grams de cigrons cuits
400 grams de jarret de vedella
150 grams de cansalada viada
200 grams de botifarra negra
200 grams de botifarra blanca
1 peu de porc
1 os de pernil
½ gallina
1 carcassa de pollastre
½ col
4 patates
2 pastanagues
1 ceba
1 branca d’api
1 porro
Sal
Per a les mandonguilles de carn:
200 grams de carn de vedella picada
100 grams de cansalada viada
200 grams de carn de porc picada
2 ous
2 llesques de pa remullades amb llet
Pebre
Farina
Sal
Preparació:
Es posen en una olla l’os de pernil, el peu de porc, el jarret de vedella, la cansalada, la gallina i la carcassa de pollastre i es cobreix tot generosament amb aigua. És deixa bullir una hora i se l’hi afegeixen les pastanagues, la ceba, l’api i el porro ben net. Desprès de bullir tres hores més, colem el brou, el salem i el reservem.
Per preparar les mandonguilles barregem les carns picades de vedella i porc més la cansalada, els ous i la molla de pa remullada amb llet. Salpebrem i treballem la pasta amb una forquilla o bé amb les mans fins que quedin ben integrats tots els ingredients. Tot seguit anirem donant la forma de mandonguilles petites, les passem per farina, les bullim amb aigua i reservem.
Tota aquesta preparació la podem fer un dia abans, per treballar tant el dia de Nadal, quan anem a preparar el dinar, posarem el brou al foc i afegim els galets, el cigrons ja cuits, les patates tallades a octaus i al final la col trinxada, les botifarres la blanca i la negra, i les mandonguilles petites. Es deixa coure tot uns 20 minuts i si cal es rectifica de sal.
Es serveix l’escudella i es presenten les carns i les verdures tallades en trossos, tot ben calent. I acompanyant els galets amb formatge ratllat