Iceta demana al Govern que planegi ajuts als sectors afectats si s'allarguen les restriccions per la pandèmia

El primer secretari del PSC posa Granollers d'exemple pel que fa a les polítiques ecològiques

per Redacció , 12 de novembre de 2020 a les 15:21 |
L'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aquest dijous a la ciutat | ACN / Albert Segura Lorrio
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat al Govern que avanci en el plantejament d’ajuts i compensacions als sectors afectats per les mesures per reduir els contagis de la Covid-19. És per aquest motiu que reclama que si s’amplien totes o algunes de les restriccions aplicades a dia d’avui, també es plantegi de manera paral·lela de quina manera es farà costat als establiments i negocis que es veuen directament implicats pel tancament o per la limitació de la seva activitat de cara al públic. De la mateixa manera, trasllada a l’executiu la necessitat d’adoptar una "certa coherència" en el discurs dels membres del Govern l’hora de manifestar públicament les posicions respecte com actuar davant la pandèmia.

En un acte a Granollers, Iceta ha destacat que des del PSC estan exercint una "oposició excepcionalment responsable", i que per aquest motiu donaran suport a les mesures que es prenguin a partir de decisions preses pels experts. Tot i així, reclama al Govern que tingui en compte de quina manera ajudaran els sectors afectats per l’aplicació d’aquestes decisions.


"Insistim al Govern que faci un procés de concertació previ, que pensi en paral·lel cada cop que pren una decisió que restringeix una activitat econòmica en aprovar ajuts i compensacions als sectors afectats", ha expressat Iceta. El primer secretari dels socialistes ha apuntat que alguns ciutadans els han traslladat dubtes sobre els tancaments de determinades activitats econòmiques, mentre es produeixen aglomeracions en el transport públic, per exemple.

Amb tot, també reclama a l’executiu que no es donin missatges diferents depenent del membre del Govern que s’expressi. "Demano una certa coherència, veiem posicions diferents que s’expressen públicament, nosaltres som partidaris que es pugui debatre, però ens agradaria que això no generés un soroll i una distorsió dels missatges a la societat, perquè lluny de contribuir a generar confiança, fan tot el contrari", ha conclòs.


D'altra banda, el socialista ha assegurat que a ell no pateix "problemes de nàusees" pel suport de partits com Bildu als pressupostos generals de l’Estat. Respon, d’aquesta manera, al president de la Junta d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara, que ha afirmat que el suport de la formació independentista basca li genera molèsties d’aquest tipus. Iceta ha recordat que al País Basc "abans hi havia terrorisme, i ara no", i demana "superar ferides el passat" per mirar al futur. Per tot plegat, considera que quants més suports tinguin els comptes, millor, i retreu que formacions amb major representació al Congrés dels Diputats com el Partit Popular apliquin estratègies més de caire partidista que de país.

Granollers, exemple


Finalment, ha volgut posar Granollers com a exemple de les polítiques ecològiques que vol dur a terme si accedeix al Govern. Per això ha visitat el terrat de l'Escola Municipal del Treball, on l'Ajuntament ha instal·lat plaques solars per generar la seva pròpia energia. A més, s'ha aprlat d'altres projectes de la ciutat, com la creació d'una xarxa d'escalfor per biomassa o la recuperació del riu Congost.

L'alcalde granollerí, Josep Mayoral, ha aprofitat la visita d'Iceta per reclamar que, en cas d'arribar al Palau de la Generalitat, aposti més per la cogovernança amb els ajuntaments.

 

Participació