immigració

Porten a judici l'Ajuntament de Mollet per no empadronar un ciutadà del municipi

El Mohamedou Traore viu i treballa a la ciutat des de fa 11 anys, té tots els papers en regla i només li falta el padró

per Redacció , 30 d'octubre de 2020 a les 17:07 |
En Mohamedou Traore, a Mollet | Mollet Acull
Un equip de juristes ha portat als tribunals el cas de Mohamedou Traore, que fa anys que viu a Mollet i té tots els papers en regla però no el deixen empadronar. Segons avança TV3, l'Ajuntament es nega a inscriure'l perquè no té domicili fix, i el propietari també es nega a fer el pas.

Des de Mollet Acull lamenten que en Mohamedou "va presentar una sol·licitud d’empadronament el 24 de setembre de 2019, i després d’un any de periple burocràtic encara no ha estat empadronat". Així doncs, consideren que "com que la via administrativa ja està esgotada, el següent pas jurídic és la interposició d’un recurs contenciós administratiu en els jutjats de la demarcació de Barcelona".


Segons l'entitat, el cas d'en Mohamedou no és únic. Diuen que en l'últim any han acompanyat 18 persones pel mateix procés: "Si els sol·licitants van sols, no els agafen ni la instància, i si van acompanyats per membres de Mollet Acull acaben agafant-la després discutir-nos amb els funcionaris". Un cop presentada la sol·licitud, asseguren, "els mesos passen i la burocràcia eternitza un procés que sempre té el mateix final: tot i tenir-ne dret, l’Ajuntament denega sistemàticament l’empadronament d’aquestes persones deixant-les en situació d’exclusió social i d’especial vulnerabilitat en temps de pandèmia per coronavirus", alerten.

En aquest sentit, expliquen que dona accés al reconeixement de drets fonamentals com l’educació, la sanitat o els ajuts socials, entre d’altres: "A en Mohamedou la manca d’empadronament fa que, tot i tenir contracte de treball, no tingui targeta sanitària ni garantit l’accés a la sanitat pública. Sense el padró tampoc pot iniciar els tràmits pel reagrupament familiar amb la seva dona i els seus tres fills", lamenten.


L'entitat insisteix que "el padró és un registre administratiu on consten els diferents veïns d’un municipi. Per tant tota persona té el dret i el deure d’inscriure’s al padró del municipi on visqui habitualment. L’ajuntament ha de garantir aquest dret i no pot negar-lo. Si la persona viu de manera habitual al municipi ha de ser empadronada".

El problema del domicili fix


Mollet Acull diu que el cas d'en Mohamedou es repeteix: "Són persones sense domicili fix, una situació jurídica que defineix a la persona que viu al carrer, en una barraca o en l’habitació d’un pis del qual ni és llogatera ni propietària. A l’hora d’empadronar, l’ajuntament de Mollet exigeix el contracte de lloguer o de propietat d’un pis o, en el seu defecte, el consentiment del propietari o del llogater. Aquest requisit és il·legal ja que en cap cas s'han d'exigir aquests contractes als sol·licitants ni la signatura del propietari en una sol·licitud d'empadronament. El títol possessori no és un requisit per a la inscripció en el padró, sinó només la via ordinària per acreditar la residència, que també pot ser comprovada per altres vies".

A més, pel que fa al cas d'en Mohamedou, s'hi afegeix una nova variable: "La seva denegació ve donada perquè, a petició de l’ajuntament, els Serveis Socials de la ciutat van elaborar un informe explicant que no és conegut ni usuari. Però aquest procediment, a part de ser irregular, és trampós. Mollet Acull ha comprovat que en els Serveis Socials del municipi, concretament el CIRD Joana Barcala, les persones que no estan empadronades no són ateses i se’ls deriva a la beneficència: Càritas o Creu Roja. Aquesta situació l’ha viscuda personalment Mohamedou Traore i Mollet Acull n’ha estat testimoni. Per ser empadronat necessites un informe de Serveis Socials, però per accedir als Serveis Socials necessites està empadronat. El bucle perfecte si ets un ajuntament que no vol empadronar".

Finalment, asseguren que pels casos "sense domicili fix" ja hi ha solucions: "La Llei d’empadronament ja té prevista aquesta situació i explica com empadronar-les. Es comprova que el sol·licitant viu al domicili amb la visita d’un funcionari i se l’empadrona a una adreça vinculada a l’ajuntament: Serveis Socials, Centre Cívic, o similars. Els ajuntaments catalans que compleixen la llei així ho fan. Barcelona, on curiosament governen els mateixos partits polítics que a Mollet (Podemos-PSC), és un referent en l’empadronament de les persones sense domicili fix".

 

 

Participació