conflicte

Una granollerina diu que no li deixen canviar-se el nom de María Mercedes a Mercè

Ella defensa que la llei l'ampara i avisa que anirà "fins el final"

per Jaume Ventura Busquets, 5 d'octubre de 2020 a les 17:33 |
La Mercè, a la plaça de la Porxada | Jaume Ventura
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Mercè està inscrita al registre com a María Mercedes, el nom que li van posar quan va néixer. A principis d’any, aquesta granollerina va decidir que era l’hora de canviar-se el nom i fer oficial amb el que la coneix tothom. A finals de setembre, però, el registre civil de la capital del Vallès Oriental li va comunicar que li denegaven la petició. Els motius: que, segons ells, Mercè és un diminutiu i fins i tot que no té entitat pròpia. Ella respon que la llei l’empara: primer, perquè els diminutius, si fos el cas, estan permesos, i segon perquè precisament Mercè no ho és i té pes específic. També defensa que el nom que vol no seria pas una traducció: no vol dir-se Maria Mercè.

Ella explica que vol canviar-se de nom per identificar-s'hi més: "Tothom em coneix com a Mercè. Però quan arriben extractes del banc, m'he de canviar el passaport o qualsevol altre tràmit oficial hi apareix María Mercedes. I, la veritat, no m'hi identifico", reconeix.


"És surrealista, no m'hagués imaginat mai que em passaria una cosa així. Creia que seria bufar i fer ampolles", reconeix a NacióGranollers. Explica que va presentar tota la documentació el passat mes de gener i que el dia 22 de setembre, vigília de la Mercè, la van convocar per anunciar-li que la petició havia estat denegada.

La Mercè feia temps que volia fer aquest pas, però havia anat deixant passar el moment de prendre la decisió: "Feia molts anys que ho volia fer, però sobretot per feina ho anava deixant passar. Ara fa un any i mig que visc a Granollers i tinc més temps, per tant vaig decidir que era un bon moment", relata.


Tot i portar diversos mesos darrere aquest tema, vol seguir fins al final. Per aquest motiu també destaca que arribarà fins el final del procés: "És un cas injust i una perversió del sistema: la llei ens empara. A més, per denegar-nos la petició s'utilitzen unes argumentacions que denoten desconeixement i ignorància. O altres coses. Polítiques? A vegades penso malament", critica.

"No ho faig tant per orgull, sino per entitat i dignitat. Jo soc la Mercè. Em criden María Mercedes i ni em giro", conclou.

 

Participació