cuina

RECEPTA Pastís de poma Blancaneus

per NacióGranollers , 24 d'agost de 2020 a les 08:44 |
Pastís de poma Blancaneus | Manel Baxerias
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 d'agost de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ingredients per a un motlle de 24 cm:

Per a la massa:


-350 grams de farina fluixa
-30 grams de sucre

-8 grams de sal
-140 grams de mantega en daus de uns 2 cm i que estigui ben freds

-6 cullerades soperes d'aigua freda
 
Per al farciment:

-1,4 kg de pomes variades (golden, reineta, fuji, royal gala, red delicious, granny smith), posem pomes variades perquè després al moment de menjar el pastis notarem les diferents textures i els diferents punts d’acidesa en cada mossegada que fem
-165 grams de sucre morè
-30 grams de farina
-Un polsim de canyella mòlta
-Nou moscada ratllada
-Una mica de clau mòlt
-Un polsim de gingebre mòlt
-1 culleradeta d'extracte de vainilla
-1 culleradeta de ratlladura de taronja
-Un polsim de sal
 

Elaboració:

Per la massa: en un bol prou gran barregem la farina, el sucre , la sal  i incorporem els daus de mantega que tenen que estar ben freds, començarem a treballar la massa amb les mans i quan ja tinguem els daus de mantega reduïts a la meitat afegirem les cullerades d'aigua, molt freda d'una en una fins que la massa les absorbeixi totalment. Passem  la massa sobre el taulell de treball, pastem durant un o dos minuts fins a fer una bola. Tapem amb film transparent i reservem a la nevera durant un parell d'hores.

Passat el temps traiem la massa de la nevera i la tallem en dos. No han de ser exactament iguals perquè un anirà a la base i parets de el motlle i l'altre serà la tapa. Així que el tros més gran serà el primer que estirem, per poder-lo estirar amb comoditat posarem entre dos papers de forn la massa i l’estirem amb ajuda d'un corró procurant fer-ho en  formar circular i una mica més gran que el motlle. Traurem un dels paper de forn  i col·loquem la massa al motlle, traiem l’altre paper i anem adaptant i donant-li forma a total la base. Estirem l'altra porció de massa que ens servirà per fer la tapa del nostre pastís amb el mateix sistema dels dos papers de forn. Com a l'anterior massa, anem donant-li forma rodona. En ambdues masses les hem de deixar amb un gruix d'uns 3 mm aproximadament. Un cop tenim la  massa prou gran per cobrir el motlle la reservem a la nevera i preparem el farcit.

Comencem pelant les pomes,  les tallem en quarts i els traiem el cor tot seguit les tallem en làmines  que passarem a un bol, afegirem el sucre morè, la culleradeta d'extracte de vainilla, la canyella, un pessic de clau mòlt, una mica de nou moscada ratllada, el gingebre,  la culleradeta de ratlladura de taronja i un polsim de sal i barregem  tot bé, afegim també la  farina i seguim barrejant. Traiem les masses de la nevera i omplim el motlle amb totes les pomes, cobrim amb la massa preparada per fer de coberta, fent com en el motlle, primer traiem un dels paper per poder enganxar en la part de la base que prèviament haurem  pintat pels voltants amb una mica d’aigua, una vegada estiguin les dues parts enganxades retallem el sobrant, aplanem  amb ajuda d'una forquilla els voltants i els sobrants de la massa ens serviran per fer una mica de decoració, també farem uns talls amb  ajuda d’un ganivet per tal que surti el vapor en la cocció del pastis.  Poseu al forn que tindrem pre-escalfat a 220° C durant uns 15 minuts, després abaixarem a 180° C i deixarem uns 50 minuts més. Tindrem que estar vigilant, quant porti uns 30 minuts comprovem que no agafi massa de color, si es així tapeu-lo amb paper de forn o bé d’alumini i seguiu fins que finalitzi tot el temps.

Una vegada ja fora del forn  hem de deixar reposar el pastís fins que estigui totalment fred, un  cop fred  ja podem tallar-lo sense que es desmunti.

Es recomana donar-li un cop de microones a cada ració abans de servir-la, juntament amb una mica de nata muntada o una bola de gelat de vainilla.

Recepta adaptada de
http://www.lasrecetasdemj.com/2020/06/tarta-de-manzana-americana-el-genuino.html
 

 

Participació