POLICIAL

La regió metropolitana nord, la segona on es van posar més sancions per saltar-se el confinament

En el global de Catalunya, en van ser un total de 81.345

per Josep Maria Llauradó , Parlament, 31 de juliol de 2020 a les 10:48 |
Imatge d'arxiu d'un control dels Mossos d'Esquadra. | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El decret d'estat d'alarma del passat 14 de març va imposar un confinament domiciliari a tot l'Estat que els cossos policials van fer complir a través de vigilància i sancions. Segons indica la mateixa Generalitat, a través del conseller Miquel Buch en una resposta a una petició parlamentària del diputat del PSC Carles Castillo, a la regió policial metropolitana nord, a la qual pertany el Vallès Oriental, es van imposar entre el 14 de març i el 28 de maig de 2020 un total de 17.482 denúncies per incomplir el confinament. L'import de les sancions podia anar dels 600 als 10.400 euros en funció de diversos condicionants.

Al total de Catalunya en van ser 81.345 i la metropolitana nord va ser la segona regió amb més sancions, per sota de la regió metropolitana de Barcelona (22.062), i just per sobre de la regió metropolitana sud (12.985). Després  hi ha el Camp de Tarragona (9.183) Girona, amb 7.803 denúncies, la regió policial Central (3.965), Ponent (3.606), Terres de l'Ebre (2.281) i Pirineu Occidental (1.978).


Aquestes quantitats van disminuir ostensiblement amb el pas de les setmanes. Així, doncs, per exemple, segons indica el Govern, aquestes es podien reduir a la meitat en el termini d'un mes.

Amb el temps, però, les sancions es van anar relaxant fins a l'extinció de l'estat d'alarma, el 21 de juny. De fet, l'entrada en funcionament de les fases de la desescalada al maig va provocar que la vigilància es compliqués més per als cossos policials, que havien d'atendre a diversos condicionaments d'acord amb les decisions del govern espanyol si volien donar compliment al Reial Decret 463/2020.


Segones residències

Una de les principals motivacions de les sancions per incompliment de confinament durant l'estat d'alarma es va produir pels desplaçaments de residents de les grans ciutats fins a segones residències tant en pobles de l'interior com a la costa. A pregunta de la diputada del PSC Assumpta Escarp, el conseller d'Interior Miquel Buch assegura que els Mossos d'Esquadra van controlar la mobilitat de vehicles en localitats que no disposen de policia pròpia mitjançant l'operatiu ORIS.


 

Participació