seguretat

​Els Mossos alerten d'estafes a peu de carrer a Granollers

La policia recomana als col·lectius vulnerables no confiar en ofertes de desconeguts

per Jaume Ventura Busquets, 14 de juliol de 2020 a les 19:07 |
Dues agents dels Mossos d'Esquadra, amb una afectada d'estafes al carrer. | Jaume Ventura
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
'Tocomocho', estampeta, mimosa... són alguns dels noms amb què es coneixen les estafes que es fan en ple carrer, normalment a col·lectius vulnerables com la gent gran. Tot i ser habituals des de fa anys, ara els Mossos d’Esquadra alerten que els últims dies s’ha produït un repunt destacat d’aquests delictes a Granollers, on hi ha hagut dues denúncies en pocs dies.
 

Una de les persones afectades és la Josefa. Ella va ser estafada fa uns dies en ple carrer. Se li van acostar tres persones per separat i li van oferir comprar una quantitat de diners que els lladres, suposadament, no podien cobrar. A través de diversos enganys li van fer treure diners del banc i de casa, i en total li van robar 1.500 euros. "És un gran disgust. Vaig denunciar i em van dir que potser podria recuperar els diners, però de moment no hi ha hagut res a fer", explica a NacióGranollers.

El cas de la Josefa és un clar exemple d’aquestes estafes al bell mig del carrer. Els Mossos d’Esquadra sospiten que, a més del cas de cas de la Josefa, poden haver-hi més exemples que no s'acaben denunciant. Entre d'altres coses, per vergonya: "Les víctimes sempre són gent vulnerable, i els enganxen emocionalment. Primer sembla que ho fan per ajudar, i després oferint la possibilitat de fer-hi negoci. Per això molts no denuncien", explica la sotsinspectora dels Mossos i cap de la Unitat de Seguretat Ciutadana, Anna Manjarrés.


En aquests casos, pot canviar la forma o l’estil de l’estafa, però sempre es basa en aconseguir la confiança de l’afectat d’alguna manera: "Diuen que no poden cobrar els diners pel que sigui, per exemple per la seva situació legal. Abans anaven amb retalls de diaris per demostrar la suposada validesa del que diuen. Ara, però, utilitzen telèfons mòbils", explica Manjarrés.

Una altra agent de policia, la Montse de l'Oficina de Relacions amb la Comunitat, afegeix: "En un dels casos denunciats van aconseguir molts diners, però en l'altra van entrar dins del pis i se'n van endur una quantitat important de joies".


Per impedir aquest tipus d’estafes, els Mossos demanen sobretot a la gent gran que estiguin alerta i que no es refiïn d’ofertes així. Els hi recomanen que no portin moltes joies o objectes de valor, o que no en facin ostentació. La policia també demana la col·laboració d’associacions on va més la gent gran, com casals o fleques. També dels bancs, a qui proposen que si algun avi vol retirar una quantitat important de diners calgui una segona signatura o una comunicació prèvia.

 

Participació