Pacheco, a Granollers: «La sortida de la crisi ha de ser justa i no pot deixar ningú enrere»

CCOO celebra a Roca Umbert la seva escola d'estiu

per Jaume Ventura Busquets, 7 de juliol de 2020 a les 15:39 |
L'Escola d'Estiu de CCOO, a Granollers. | CCOO
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, ha reclamat aquest dimarts des de Granollers que "la sortida de la crisi ha de ser justa i no pot deixar ningú enrere". Pacheco ho ha dit des de la 29a Escola d'Estiu del sindicat, que avui i demà tindrà lloc a la Sala Nau B1 de Roca Umbert. Precisament el passat d'aquest espai com a fàbrica tèxtil i la seva reconversió serveix com exemple, segons CCOO, de les transicions que centren aquestes jornades de reflexió. Els reptes climàtics, digitals i demogràfics, a més de la pandèmia de la Covid-19, són alguns exemples d'aquestes línies de futur.

La crisi sanitària ha tingut un pes molt destacat en aquesta primera jornada de l'escola. Pacheco ha defensat que "tot i la pandèmia, la societat ha de trobar mecanismes de sortida del que ha estat una de les pitjors crisis". En aquest sentit, ha explicat que volen "reflexionar sobre la necessitat de transformar en acció política el que ha estat un fort creixement de la consciència col·lecticva de quines són les prioritats d'una societat que està en transformació".


<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="ca" dir="ltr">Avui i demà <a href="https://twitter.com/granollers?ref_src=twsrc%5Etfw">@granollers</a> acull la 29a <a href="https://twitter.com/hashtag/EscolaEstiuCCOO?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#EscolaEstiuCCOO</a> en un espai molt significatiu pel seu passat industrial i de lluit obrera <a href="https://twitter.com/rocaumbertfa?ref_src=twsrc%5Etfw">@rocaumbertfa</a> Benvinguts i benvingudes a la nostra ciutat companys i companyes de <a href="https://twitter.com/ccoocatalunya?ref_src=twsrc%5Etfw">@ccoocatalunya</a> Un programa interessant!! Bona Jornada!! <a href="https://t.co/IQar3hbK1e">pic.twitter.com/IQar3hbK1e</a></p>&mdash; Gemma Giménez Torres (@ggimeneztorres) <a href="https://twitter.com/ggimeneztorres/status/1280417392821178368?ref_src=twsrc%5Etfw">July 7, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

El sindicat ha defensat que la crisi ha demostrat la necessitat de lluitar per tot allò públic: "Aquest sentit col·lectiu de posar en valor tot allò públic, el reforç del sector sanitari, el canvi de model de les residències de gent gran i el paper fonamental dels treballs precaritzats i feminitzats per sostenir la vida", ha dit Pacheco.


Per CCOO, les mesures de seguretat i salut "han de ser prioritat" i "s'han de subordinar la resta d'interessos al manteniment de la salut". En aquest sentit, ha defensat que el sector públic ha tingut una bona resposta a la pandèmia: "Tenim una situació que podem afrontar crisis com les dels brots del Segrià perquè el sistema sanitari s'ha pogut reforçar per afrontar la pandèmia". Tot i això, ha demanat que "l'esgotament que han patit els professionals de la salut es substitueixi per l'increment de recursos pel sistema sanitari".

Finalment, ha posat especial èmfasi que "la protecció de les persones s'ha posat per davant de qualsevol altra sortida de la crisi, no com el 2008". En aquest sentit, ha destacat els ERTO, l'ingrés mínim vital o la renda mínima de ciutadania.


Per la seva banda, el secretari general de CCOO del Vallès Oriental-Maresme-Osona, Gonzalo Plata, ha recordat que al Vallès Oriental el sindicat segueix lluitant precisament per aconseguir més inversió a la sanitat pública: "Hi ha conflictes que que es poden considerar menors, però que per nosaltres són importantissims. Per exemple, que les dones de la neteja de l'Hospital de Granollers siguin externalitzades. Si davant la malaltia tots els col·lectius han estat al davant per frenar-la, ara no podem fer triatge entre professionals". 

Plata ha destacat que no només el sector sanitari públic és prioritari: "També les escoles, moltes de les quals no pdoran reobrir amb normalitat. O també pel que fa a alumnes amb necessitats especials".

Per Plata, acollir l'escola d'estiu "és un honor i un repte organitzatiu" i "un espai no només de formació, també de reflexió". 

 

Participació