literatura

El granollerí Albert Forns guanya el 40è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana amb «Abans de les cinc som a casa»

L'autor reconstrueix la vida d'un barceloní a partir dels seus diaris escrits als 70 i trobats al mercat de Sant Antoni

per Redacció, 1 de juliol de 2020 a les 13:58 |
Albert Forns, en una imatge d'arxiu. | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El periodista i escriptor granollerí Albert Forns és el guanyador del 40è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana amb l'obra Abans de les cinc som a casa, que reconstrueix la vida d'un barceloní dels anys 70. Segons recull l'ACN, l'autor ha explicat que la novel·la "és un homenatge al dietarisme i al protagonista de la història, aquell barceloní que als 70 va escriure aquells diaris trobats".

I és que Forns, passejant un diumenge pel mercat de Sant Antoni, es va trobar en una parada 13 llibretes, la primera de les quals hi posava Diari 1969-1970; la segona, Diari 1971-1972, i així successivament. Forns ha confessat que ha escrit diaris tota la vida i que li va sorprendre trobar-se aquests dietaris "venuts de qualsevol manera" al mercat de Sant Antoni. Aquest és el punt de partida de la novel·la, amb el regateig per comprar-les i després per conèixer la vida del dietarista i com és que s'arriben "a malvendre al mercat de Sant Antoni".


El lector acompanyarà l'autor de la novel·la, llibreta per llibreta, per conèixer "el misteriós escrivent" del dietari. Com ha explicat Forns, hi ha una part de ficció, en la qual la seva feina ha estat intentar construir la vida del personatge a partir de deduccions dels seus textos. L'autor investiga qui era aquest veí de les Corts, l'Hilari, i imagina la vida que duia a la Barcelona d'aleshores, la ciutat de Can Jorba i els cinemes de sessió contínua. Ell era un comptable, un "senyor de la pesseta i el duro que acaba sent entranyable".

A Abans de les cinc som a casa, Forns explica el que ha anat descobrint en cada llibreta. "El lectors acompanyen llegint algunes entrades dels diaris d'aquest personatge original", ha apuntat. A la novel·la hi ha una alternança de gèneres amb entrades dietarístiques, reflexions i assaig, quan es parla de la història del dietarisme. Ha apuntat també que els diaris mostren una vida rutinària, però en base de llegir-los "un s'adona de petites coses" que al final "amb la feina de novel·lista és trobar les coses extraordinàries d'aquesta vida ordinària".


El Grup 62 publicarà l'obra el 26 d'agost i el lliurament del premi serà al setembre en el marc de La Setmana del Llibre en Català.

Convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA, el guardó està dotat amb 35.000 euros lliures d’impostos, a banda dels drets d’autor.


L'autor

Albert Forns Canal és periodista i escriptor. Va guanyar el Premi Documenta 2012 amb 'Albert Serra (la novel·la, no el cineasta)' i el premi Llibres Anagrama el 2016 amb 'Jambalaia'. 'Abans de les cinc som a casa' és la seva tercera novel·la.

Forns ha optat al 40è Premi BBVA Sant Joan sota el pseudònim Hilari Miralpeix, i el jurat ha declarat Abans de les cinc som a casa guanyadora per majoria entre les 67 obres que hi optaven enguany. Entres les obres rebudes han predominat les novel·les, amb cinquanta-sis originals, seguides de sis reculls de narracions, dues memòries, dos llibre de viatges i un dietari. Trenta-set originals procedeixen de la demarcació de Barcelona, dotze de Girona, quatre de Tarragona i un de Lleida. També s’han presentat sis obres des del País Valencià, sis de les Illes Balears, una d’Andorra i una arribada d’Estats Units.

El jurat del 40è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana ha estat format enguany per Jordi Coca, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli, Carme Riera i Gemma Lienas, que ha repetit com a darrera guanyadora del premi, ja que en la passada edició el guardó va quedar desert. També forma part del jurat, com a secretari sense vot, el director de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, Joan Carles Sunyer.

Premi

El Premi BBVA Sant Joan va ser instituït per Caixa Sabadell l’any 1981 amb l’objectiu de contribuir a l’impuls i normalització de la literatura catalana que vivia llavors -com totes les manifestacions culturals- una empenta renovada pels nous temps històrics. Enguany, degut a la situació creada per la pandèmia de la covid-19, s’ha decidit no fer al juny el tradicional acte de lliurament del premi a Sabadell.

 

Participació