igualtat

Granollers aprova el primer pla local per la diversitat sexual i de gènere

La sessió plenària s'ha tornat a fer de forma presencial, però ha tingut lloc al Centre d'Arts en Moviment de Roca Umbert

per Redacció , 1 de juliol de 2020 a les 13:05 |
El ple de Granollers d'aquest dimarts al vespre, a Roca Umbert. | Ajuntament de Granollers
Granollers ha celebrat, aquest dimarts al vespre, la primera sessió plenària presencial després de tres telemàtiques a causa de les mesures de seguretat per la pandèmia del coronavirus. El ple ordinari del mes de juny ha tingut lloc al centre d'Arts en Moviment de Roca Umbert i ha tingut un aforament limitat.

El ple ha aprovat per unanimitat el Pla Local per la Diversitat sexual i de Gènere de l'Ajuntament de Granollers, per al període 2020-2024. Es divideix en sis eixos estratègics i d'acció:


- El compromís amb la diversitat sexual i de gènere

- Les accions de prevenció i lluita contra la violència i la LGBTIfòbia


- La millora de la salut de les persones LGBTI+, "atenent a les seves necessitats específiques, i l'impuls de l'esport inclusiu amb la diversitat sexual i de gènere"

-  La promoció d'accions de coeducació i transmissió d'una cultura igualitària


- Accions vinculades a  l'erradicació de la discriminació de les persones LGBTI+ en el mercat de treball i la millora de les seves condicions laborals

- Augmentar la visibilitat i participació de les persones LGBTI+ al municipi, eliminar els estereotips i afavorir una programació cultural que mostri i reculli la diversitat

En aquest sentit, l'Ajuntament de Granollers ha destacat que el pla "és l'eina principal per impulsar accions de foment de la visibilitat de la diversitat, l'efectivitat dels drets de persones LGBTI+ i la lluita sostinguda contra la discriminació per motius d'identitat de gènere, expressió de gènere o orientació sexual". Consideren que "ha de permetre la planificació estratègica de les accions municipals en matèria de diversitat sexual i de gènere i neix amb la voluntat de donar resposta a les necessitats de la ciutadania des de la seva complexitat". 

Per tal d'implementar i fer seguiment d'aquestes accions s'han creat un grup motor, una comissió tècnica, una comissió política i, per implementar les accions, es faran taules de treball específiques. A més, es faran informes d'avaluació anuals i final del Pla. 

El consistori ha destacat que, des de fa cinc anys, "treballa activament en iniciatives i polítiques per la igualtat entre dones i homes i per a la diversitat sexual i de gènere" i que compta, des de gener de l'any 2019, amb el Punt LGBTI+. 

La regidora d'Igualtat de Gènere i LGTBI+, Maria del Mar Sánchez, ha explicat que el ple "ha de ser un instrument compartit que ha de permetre posar al centre de les polítiques municipals la transformació dels valors i imaginaris socials i la garantia dels drets de les persones LGBTI+ per tal que puguin expressar i viure amb seguretat i llibertat al municipi la seva sexualitat o expressió i identitat de gènere. Avançar en aquestes direccions contribuirà a la construcció d'una ciutat més justa i igualitària, lliure de violències i discriminació". 

Per la seva banda, l'alcalde, Josep Mayoral, ha afirmat, referint-se a l'aprovació per unanimitat d'aquest document, que "el 30 de juny de 2020 és un dia important per a la ciutat, un dia que es dona un pas endavant en la lluita per a la igualtat". 

El Pla ha estat elaborat per la consultoria Spora Sinergies, amb el suport de la Diputació de Barcelona, la tècnica comunitària d'igualtat de gènere i LGTBI+ i l'equip del CIRD. El document s'ha fet en dues fases: la fase de diagnosi, amb entrevistes i dos grups focals, i la fase d'elaboració del Pla d'acció. 


 

 

Participació