Granollers inaugura un servei per atendre dones i infants que hagin patit violència masclista

Chakir el Homrani i Josep Mayoral alerten de l'agreujament de la situació després del confinament

per Jaume Ventura , 25 de juny de 2020 a les 22:24 |
El conseller Chakir El Homrani i l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, han inaugurat el SIE Vallès Oriental | Adrià Costa
El passat mes de febrer es va posar en marxa a Granollers el Servei d'Intervenció Especialitzada (SIE), un dispositiu per atendre al Vallès Oriental dones i els seus fills que estiguin en situació de violència masclista. Des de llavors, el servei ha atès 107 dones i 13 infants i adolescents en 1.045 accions. Segons dades del Departament, durant el període de confinament el SIE ha fet 40 intervencions d'urgències i ha atès, setmanalment, una mitjana de 24 dones i 3 joves.

Aquest dijous, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, han inaugurat oficialment les instal·lacions. Han estat acompanyats també pel president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Francesc Colomé, i diversos regidors de la capital de la comarca.


Un cop dins, han pogut conèixer l'equip de 9 professionals titulats en psicologia, psicologia infantil, treball social, educació social i dret. A banda d'acompanyar les dones en situació de violència masclista del Vallès Oriental i els seus fills, el SIE també acompanya en la recuperació de les dones que resideixen al servei d'acolliment i recuperació i als dos serveis substitutoris de la llar de la comarca. 

El servei tracta violència en les relacions de parella, violència en l'àmbit familiar, agressions sexuals, assetjament laboral i tràfic i explotació sexual, entre d'altres. Per fer-ho, es fan activitats d'atenció psicològica individual per a la dona i pels joves, intervencions grupals, assessorament jurídic i informació i orientació sociolaboral, entre d'altres.


En la seva intervenció, el Homrani ha destacat que els SIE "eviten la vulnerabilització i la revictimització" i ha precisat que la Generalitat passarà de 8 a 20 SIE abans no acabi el 2020. En aquest sentit, el granollerí ha reconegut: "Teníem una assignatura pendent. Amb 8 SIE no es donava resposta territorial a les necessitats de les dones que pateixen violència masclista". El Homrani ha insistit amb la idea que "visquis on visquis tindràs un servei com aquest" i que es fa el seguiment dels casos: "No és una visita. És continuada".

El conseller també ha reconegut una "preocupació molt elevada" pel que fa a l'augment de violència de gènere durant el confinament i la funció d'una xarxa en què també creu que hi tenen un paper destacat els ajuntaments i els consells comarcals.


Pel que fa a Granollers, l'alcalde Josep Mayoral ha recordat que, fins ara, el servei més pròxim es trobava a Sant Feliu de Llobregat, per la qual cosa s'ha mostrat "encantat" de tenir-lo a Granollers i de poder oferir el servei a tota la comarca.

Mayoral també ha alertat de la situació que encara ha empitjorat més el confinament: "Són temps molt complicats. Són difícils, i ho seran encara més. Tots els recursos són pocs per seguir amb el desplegament per combatre aquesta xacra. La suma és l'única manera de lluitar". 

A banda del SIE, Granollers disposa de dos serveis més pel que fa a l'atenció a les dones i infants amb aquestes problemàtiques: el Servei d'Acolliment i Recuperació (SAR) del Vallès, que acull dones de tot el territori català que s'hi estan entre els sis mesos i l'any i mig; i el servei substitutori de la llar del Vallès, amb capacitat per a quatre unitats familiars.

 

Participació