coronavirus

Tornar a l'hospital per controlar les seqüeles del coronavirus

Curats de la Covid-19 fan recuperació i seguiment a l’Hospital de Granollers

per Jaume Ventura , 19 de juny de 2020 a les 18:35 |
Una pacient recuperada del coronavirus, a l'Hospital de Granollers. | Jaume Ventura
La Neus és una de les pacients recuperades de la Covid-19 a l’Hospital de Granollers. Va estar 15 dies ingressada. Aquest divendres participava en una sessió de control i recuperació perquè encara arrossega alguna seqüela: "Encara noto dificultats per respirar, sobretot quan camino, que tinc sensació d'ofec. Aquí faig fisioteràpia i em vaig recuperant, poc a poc", explica a NacióGranollers

Des de fa algunes setmanes, el centre cita els curats que van patir la malaltia d’una forma més intensa i que encara arrosseguen seqüeles. Un cop a l’hospital, se’ls fan diverses proves, com una radiografia de tòrax, una exploració amb ecògraf, la valoració d’un fisioterapeuta respiratori i l’anomenada prova de la marxa de sis minuts, amb la que es calcula la saturació d'oxigen en sang. Unes proves que serveixen per veure l’estat dels pulmons i el diafragma. 


 

Una pacient recuperada de l'Hospital de Granollers, fent la prova de la marxa de sis minuts per mesurar la saturació d'oxigen. Foto: Jaume Ventura

 


El cap de pneumologia de l'Hospital de Granollers, Enric Barbeta, explica que amb aquest control "mirem com ha quedat el pulmó i, sobretot, la funció del diafragma. Han estat molts dies amb suport de respiració i podria ser que el diafragma estigués tocat. Per tant, es mira el seu moviment i el gruix per si ha quedat atròfic".


L’hospital vol estar preparat pel petit percentatge de malalts que desenvolupen una fibrosi pulmonar. Tot i això, des d’aquesta unitat del centre reconeixen que s’esperaven que la situació dels recuperats seria pitjor, i xifren en entre un 20 i un 30% dels que van estar malalts greus el percentatge dels que tindran alguna seqüela i hauran de fer més recuperació.

Aquesta consulta específica de la Unitat de Pneumologia es va posar en marxa precisament al veure que alguns donats d'alta patien ofecs o debilitats musculars.


Calculen que els que arrosseguen seqüeles hauran d’estar uns sis mesos fent control i recuperació, sobretot tenint en compte que, tot i el que s’ha avançat en el seu coneixement, la Covid-19 encara és una malaltia amb interrogants a resoldre.


​​
​​
​​
 
 

 
 
 
 
 

 

Participació