coronavirus

Estudien la presència del coronavirus en aigües residuals de l'àrea de Granollers

Un dels objectius de la investigació és elaborar una eina de detecció primerenca per possibles nous brots

per Redacció , 7 de juny de 2020 a les 11:14 |
Vista aèria de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals de Granollers. | Consorci Besòs Tordera
El Consorci Besòs Tordera i FACSA (empresa adjudicatària de l'explotació de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals de Granollers) estan estudiant les aigües residuals de Granollers, Canovelles i les Franqueses del Vallès per detectar les restes de material genètic del coronavirus. Segons ha explicat el consorci, la investigació es fa mitjançant la tècnica de detecció PCR: "Els diferents punts de mostreig dins de la mateixa depuradora, així com la comparació de resultats entre les diferents depuradores que participen en l’estudi, permetrà conèixer el comportament de les restes de material genètic al llarg del tractament de l’aigua residual, així com relacionar els resultats amb el procés de desescalada", precisa el consorci.

L’estudi té com a eix principal l’obtenció de dades, que juntament amb altre tipus d’informació (poblacional, epidemiològica, entre d'altres) "permetin anticipar la detecció de possibles reinfeccions de la població per la Covid-19". És a dir: una de les finalitats de la investigació és poder elaborar una eina de detecció primerenca que pugui ser molt útil per detectar rebrots d’infecció.


En aquest sentit, en fases posteriors del projecte es preveu col·laborar amb altres administracions públiques per poder obtenir una base de dades d’afecció de la població. D’aquesta manera s’espera trobar les variables demogràfiques i ambientals que puguin estar relacionades amb la presència del virus en aigües residuals. Aquesta eina pretén ajudar a conèixer de manera indirecta el grau d’influència de la pandèmia en la població, independentment de la manifestació o no de símptomes.

​​
​​​
​​​​
​​​​​

 

Participació