comunicació

RTV Cardedeu: 40 anys de la primera televisió totalment en català

La televisió local cardedeuenca, la primera local a l'estat, arriba a les quatre dècades adaptant-se al coronavirus i emetent informació i entreteniment

per Redacció, 6 de juny de 2020 a les 09:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de juny de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest diumenge Ràdio Televisió Cardedeu celebra el 40è aniversari de la primera emissió. 40 anys des que, per primer cop, apareixia una televisió totalment en català (TVE havia emès en català a partir del 1964, però només programes, i TV3 no iniciaria les seves emissions fins el 10 de setembre de 1983). La cardedeuenca també va ser la primera televisió local emetia a l'estat espanyol.

Tal i com recorda l'Ajuntament del municipi en un reportatge, la primera projecció cardedeuenca va tenir lloc el 7 de juny de 1980 al Cinema Esbarjo, amb la participació d’unes 300 persones, tant del municipi com del món de la comunicació. Aquesta emissió va ser possible gràcies a uns equips que es van portar d'Itàlia.


Avui dissabte s'havia de celebrar una gran festa al municipi per commemorar aquest aniversari, però la crisi del coronavirus ha obligat a ajornar-la. Tot i això, des de la cadena s'ha preparat una programació especial durant la tarda del diumenge amb recopilació d’emissions emblemàtiques, amb la participació de molts antics col·laboradors i personatges del món de la comunicació, i amb una edició especial del programa Joc de Cardedeu.

Fa cinc anys, per celebrar els 35 de la primera emissió, RTV Cardedeu va publicar aquest vídeo:

Els inicis


RTV Cardedeu va ser creada per una trentena de persones. Algunes d'elles formaven part de la ràdio local, que s'havia creat uns anys abans. D'altres s'hi van unir quan es van assabentar de la idea d'una televisió local. Segons precisa l'Ajuntament de Cardedeu, "van calcular que amb un milió i mig de pessetes es podia fer una televisió local i van anar casa per casa explicant el que volien fer per trobar finançament". "Demanaven 5.000 pessetes a cada persona, perquè tothom fes la mateixa aportació", precisen. Els fons es van aconseguir cobrir després de contactar amb 300 persones. Els diners recollits van servir per comprar les primeres dues càmeres: unes Sony en blanc i negre, que amb tots els altres elements que necessitaven van costar 1.370.953 pessetes.

Aquesta compra es va fer el 28 de gener del 1981 i, per la revetlla de Sant Joan d'aquell mateix any, es va fer la inauguració de la cadena. Però va durar ben poc: la Guàrdia Civil la va clausurar. Des d'aquell moment, però, van començar les emissions de manera irregular, que van durar un parell o tres d'anys. Més tard, ja es va poder establir una programació continuada. Van trobar un local al soterrani del Casal del Jubilat fins que, quinze anys després, la cadena es va traslladar a l'emplaçament actual: a l'avinguda Jaume Morató, carrer que, precisament, ret homenatge a un dels impulsors de la televisió a Cardedeu.

En l'actualitat 

Avui en dia la Televisió de Cardedeu compta amb més de 200 socis, que fan una aportació trimestral. Compta amb una trentena de col·laboradors que s'encarreguen de tirar endavant programes com Cardedeu Informatiu Punt de Trobada, a més de reportatges variats, notícies i altres programes "que sorgeixen de manera espontània fruit de la implicació desinteressada dels col·laboradors". També es cobreixen els esdeveniments més destacats de la vida social i cultural, com la cavalcada de Reis, la Fira de Sant Isidre i la Festa Major. Durant l’època d’eleccions s’organitzen debats, entrevistes i programes especials dedicats a la política del municipi. 

El confinament

El coronavirus també ha afectat l'activitat de RTV Cardedeu, que "ha tornat als seus orígens, fent una televisió pel poble, feta pel poble". S'han emès al voltant d'unes 200 càpsules que gent del municipi ha fet arribar desenvolupant alguna tasca en concret, com receptes de cuina, exercicis, ioga, fent classes d'escacs o de country, o contes per als més petits, entre d'altres. A més, s'han emès una setantena d’emissions en directe de concerts i vermuts literaris, classes variades, xerrades i tertúlies, i s'han engegat programes com el Coronavivents, fet totalment en línia amb alguns col·laboradors de la casa i El Joc de Cardedeu, un concurs en directe en què hi ha pogut participar tota la gent del municipi responent preguntes sobre la vila, els seus carrers, costums i personatges.
 

 

Participació