coronavirus

La sala Tarafa, símbol de la unitat a Granollers per superar la crisi del coronavirus

L'equipament acull la presentació del pla de recuperació dels efectes del coronavirus al municipi

per Jaume Ventura , 26 de maig de 2020 a les 19:11 |
Representants del Consell Econòmic i Social, portaveus dels grups municipals, la regidora de Promoció Econòmica i l'alcalde de Granollers en acabar la presentació del pla de mesures per fer front als efectes la Covid-19. | T. Torrillas
Les mascaretes eren un dels elements que es repetien aquest dilluns a la tarda abans d’iniciar-se l’acte de presentació de les mesures que s’han acordat a Granollers per afrontar les conseqüències del coronavirus. Això i el desig d’unitat per la pandèmia. Amb separació de seguretat i amb neteja cada cop que s’utilitzava el faristol, els portaveus dels grups, la regidora Gemma Giménez i l’alcalde, Josep Mayoral, han valorat el pla el primer dia de la ciutat en fase 1 i en el també primer acte públic.

Mayoral ha començat destacant que aquest dilluns la situació era millor que la de fa un mes: "Llavors potser ni ens haguéssim pogut reunir. És bo anar recuperant espais de llibertat", ha destacat. Mayoral ha recordat que aquest ha estat el primer dels actes públics de la ciutat des de la declaració de l'estat d'alarma i ha destacat el simbolisme del moment: "Estem aquí per expressar la força d’una ciutat i la voluntat d’anar junts en moments difícils. Fem un esforç extraordinari. Tres milions d'euros potser hi ha algú que diu que és poc, pero són 50 euros per habitant. I la suma d'esforç és l'important", ha defensat.


Per la seva banda, la regidora de Promoció Econòmica, Gemma Giménez, ha estat l'encarregada de començar les intervencions recordant les últimes xifres del municipi: "Al tancar l'abril, a Granollers hi havia 4.200 aturats i 1.015 ERTOs que afectaven 8.100 persones. Són dades excepcionals que requereixen solucions excepcionals", ha precisat.

Pel que fa als grups, Mònica Ribell, de Primàries, ha tingut un record pels que encara estan malalts de la Covid-19 i ha defensat que l'Hospital de Granollers "s'ha adaptat bé" a la situació. Ribell s'ha mostrar esperançada que hi hagi "treball en equip" per l'emergència sanitària: "Un pla de xoc ha de transmetre il·lusió, empatia i lideratge, cosa que passa amb aquest. Ens hi trobaran, sempre que siguin transparents i que els grups polítics i les entitats i associacions puguin participar". Ribell també ha demanat modificar el Pressupost municipal i adaptar-lo a la nova realitat.


Per la seva banda, Jorge Pavón, de Ciutadans, ha destacat que, tot i que "a alguns aquests 1,5 milions els hi semblen poc", calia "no deixar enrere a ningú mentre s'acorda un pacte de ciutat i s'adapta el pressupost".

Àlex Sastre, de Junts per Granollers, també ha recordat les 90 persones que han mort pel coronavirus a l'Hospital de Granollers i ha alertat que encara no s'ha vist els efectes totals de la pandèmia: "Quan les aigües s'enretirin, caldrà valorar la magnitud de la tragèdia i fer un anàlisi global". Sastre també ha defensat que el pla de recuperació "és un pla de tots, nosaltres entomem totes les mesures" i ha demanat "ser flexibles i creatius en les moltes coses que haurem de fer, no només aportar recursos econòmics".


Núria Maynou, d'Esquerra, ha alertat que tothom "està molt tocat" a nivell socioeconòmic i emocional. També ha destacat la unitat de tots els grups en aquest moment: "Aquest pla de xoc necessitava una resposta unànime i un pla a nivell de ciutat, cosa que ha passat. Maynou també ha criticat que aquesta crisi "ha evidenciat i reforçat les desigualtats del sistema" i ha demanat un pacte o taula de ciutat.

Finalment, Jordi Terrades, del PSC, ha reconegut que encara queden setmanes per veure la profunditat de la crisi i ha reconegut que es treballa en un pacte de ciutat per recuperar la vitalitat de Granollers. A més, ha alertat de la "crisi emocional" de la societat i ha recomanat "ser capaços de fixar objectius a mig termini".

El pla ha estat aprovat per unanimitat amb els grups municipals del consistori, i abans va ser debatut en el Consell Econòmic i Social i el Fòrum de Comerç. 

 

 

Participació