cuina

RECEPTA ​Focaccia amb calçots

Cada cap de setmana, les millors receptes

per Manel Baxerias , 15 de maig de 2020 a les 19:07 |
Focaccia amb calçots. | Manel Baxerias
Ingredients per ½ quilo de pasta, aprox. una llauna de 20×35:

470 grams de farina de força

350 grams d’aigua a temperatura ambient o bé una mica tebiona
10 grams de llevat fresc o bé 3 grams de llevat sec

10 grams d’oli d’oliva extra verge
9 grams de sal

Oli d’oliva extra verge per pintar per sobre
Sal grossa o Maldon
2 calçots tallats a tires fines, podeu substituir per ceba tallada amb juliana

Preparació:

Dissoldrem en bol el llevat dins d’aigua, juntament amb l’oli, tan si pastem a ma com si ho fem amb batedor posem els líquids al fons del bol on treballarem i ho pastem amb la meitat de la farina dins del bol, remenem fins que els elements estiguin ben integrats, la pasta estigui suau i bastant líquida. Arribat aquest punt posem la sal, barregem durant 2 – 3 minuts i després afegim la resta de la farina i pastem de nou per obtenir una barreja homogènia (que serà més aviat enganxosa). Deixem reposar uns 20 minuts tapada i fora de les corrents d’aire, passat els 20 minuts ens humitegem les mans i fem un plegat a la pasta com si fos un sobre, aquest procediment el repetirem dues vegades més, deixant un repòs de la pasta cada cop de 20 minuts. Passats els tres reposos passarem la pasta a un taper per poder deixar que reposi unes 24-48 hores a la nevera (el taper té que ser prou gran perquè la pasta triplicarà la seva mida.

Passades les hores de repòs, prepararem el calçot tallant-lo a tires fines o bé la ceba tallada en juliana i a la que prèviament haurem salat i deixarem dins de un colador per tal que dreni i elimini tot l’aigua de la ceba, aquest procediment té que fer-se un parell d’hores avanç.

Per la cocció de la focaccia preparem la safata, posant un fil d’oli d’oliva.
Escampem una mica de farina sobre la superfície de treball i aboquem la pasta, després pastem uns segons per donar-li una forma rectangular, la posem dins de la safata preparada amb l’oli, pintem la massa amb una mica del oli d’oliva present a la llauna i la deixem reposar aproximadament una hora o hora i mitja, fins que el seu volum s’hagi duplicat.
Premem la pasta amb les puntes dels dits fins cobrir tota la safata donant-li també el relleu i els petits forats característics que distingeixen la Focaccia .En aquest punt, escampem una mica més d’oli d’oliva verge extra, la sal marina i les tires de calçot o ceba.
És el moment de posar la focaccia al forn, que haurem preescalfat a 220ºC, durant 15 – 20 minuts però abans de fer-ho haurem de vaporitzar la superfície amb aigua.
Un cop cuita la focaccia, retirem la safata del forn i la deixem refredar sobre una reixeta abans de tallar-la per tal que sigui molt cruixent.
 

 

Arxivat a:
Cuina, recepta
Participació