1 de 10
Coronavirus

Així obriran les piscines: aforament limitat i perímetre de seguretat

S'haurà de garantir la desinfecció de les instal·lacions i els usuaris hauran d'extremar les mesures d'higiene

La principal piscina municipal de Sabadell | Juanma Peláez / ND
per NacióDigital, 15 de maig de 2020 a les 12:29 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El govern espanyol ha publicat un protocol amb les mesures bàsiques de seguretat per a l'obertura de les piscines on es fixa la limitació d'aforament, un perímetre de seguretat per als objectes personals, mesures d'higiene personal i desinfecció de materials i superfícies.

El document amb les recomanacions, consensuat amb les comunitats autònomes i el sector, entrarà en vigor quan el plan de desescalada permeti l'obertura de piscines previst en la fase 3 que no arribarà abans del 8 de juny. 


Com a línies generals, el protocol estableix una limitació d'aforament per garantir la distància social de dos metres, doblar la superfície per persona en els espais a l'aire lliure i triplicar-en els espais coberts, sempre depenent de la configuració de la instal·lació i de la zona pública i sense perjudici que es puguin dur a terme mesures més restrictives.

En aquest cas, serà el socorrista o el personal que designi el gestor de la instal·lació el responsable de supervisar el nombre de banyistes i restringir els accessos als mateixos i d'acord amb la legislació vigent en cada comunitat autònoma.


Pel que fa a l'accés a les instal·lacions, el document planteja dibuixar o col·locar bandes al terra de recepció que marquin la distància mínima entre persones de dos metres per accedir al taulell i a l'entrada. 

Mesures d'higiene i desinfecció


Amb relació a les mesures d'higiene, aconsella sistemes per a la desinfecció de mans a l'entrada de la piscina i incorporar un sistema de neteja i desinfecció de calçat, a més de recomanar que aquest últim sigui d'ús exclusiu dins de la instal·lació. 

A més, es posarà a disposició dels usuaris una bossa de plàstic per a material d'un sol ús que s'haurà de dipositar convenientment tancada en una galleda d'escombraries (amb tapa i pedal) a la sortida i s'afavorirà el pagament amb targeta de crèdit o mitjançant aplicacions mòbils.


Pel que fa a la desinfecció de material i superfícies, Sanitat recorda que la "manca d'eficàcia" de les mesures si aquests elements no han estat prèviament netejats, ja que la brutícia que pot servir de refugi als microorganismes. En aquest sentit, preveu la realització d'una "exhaustiva neteja" abans de procedir a la desinfecció de tot el mobiliari (got, sureres, escales d'acer inoxidable, dutxes, parets, taquilles, etc.). 

També posa el focus d'atenció en la necessitat de mantenir correctament el tractament i nivells de desinfecció residual en l'aigua per eliminar el virus SARS-Cov-2 i, en aquest sentit, en el document es subratlla que l'aigua dels gots ha de comptar amb un procés de depuració física i química, la renovació mitjançant addició d'aigua d'aportació i la realització de controls operatius o rutinaris. 

Més risc de contagi en piscines i platges?

Les piscines i el risc que impliquen en plena pandèmia s'han convertit en un dels grans interrogants de les últimes setmanes. Són, també, una de les qüestions principals que hauran d'afrontar els ajuntaments. Es podran obrir aquest estiu? La crisi sanitària del coronavirus ha generat incertesa en aquest àmbit, sobretot pel temor a nous contagis del virus, que podria trobar en els espais de piscines un camp abonat per propagar-se degut a l'afluència de gent.

Els experts resolen els dubtes: Xavier Abad, cap de la Unitat d'Alta Biocontenció de l'IRTA-CReSA, assegura a NacióDigital que no s'ha de patir pel risc que el virus pugui venir de l'aigua, al contrari.

El clor amb el que es tracta les piscines actua com un escut que evita el contagi. "El virus pot arribar a l'aigua si una persona contagiada hi entra, però el risc d'infecció és gairebé nul perquè la cloració actua com un element inactivador i per agafar el virus s'haurien de beure molts litres d'aigua", assegura Abad, que indica que els tractaments de cloració que s'apliquen (0,5 mg/l) són suficients per garantir la "salut" de l'aigua, tot i que indica que encara hi ha marge per augmentar les dosis de clor.


En aquest sentit, la doctora Rosa Maria Pintó, del Departament de Microbilogia de la Universitat de Barcelona, aposta per reforçar la seguretat amb les màximes dosis que permeti el reglament, encara que recorda que “el risc zero no existeix”.

Tan Abad com Pintó alerten, però, que la possibilitat de contagi augmenta si els usuaris es relacionen entre ells. En resum: que no hi hagi risc a l’aigua no vol dir ni que les instal·lacions de les piscines siguin un espai lliure del perill del coronavirus ni que hi hagi total llibertat per interactuar amb altres persones dins de la piscina.

Pintó explica en aquest sentit que és recomanable mantenir les distàncies tot i la baixa probabilitat de contagi que garanteix el clor: "L’aigua no és perillosa, però sí ho pot ser l'activitat que es faci quan s'hi està dins" explica. 

“L’aigua no és perillosa, però sí ho pot ser l’activitat que es faci quan s’hi està dins. S'ha de mantenir la distància de seguretat”

 

Una platja de la Costa Brava. Foto: Albert Alemany


La sal i el sol, aliats contra el coronavirus a la platja

Pel que fa al mar, Abad indica que la perillositat de contagiar-se és també molt baixa, i n’explica cinc motius: la gran quantitat d’aigua i l’onatge ja és un factor a tenir en compte atès que rebaixa les possibilitat d’infecció , i a això se li ha de sumar la salinitat de l’aigua, la radiació solar sobre la seva superfície i la gran activitat microbiana del mar.

Aquests elements actuen com a agents que poden frenar el virus, encara que el perill torna a ser, igual que a les piscines, les relacions humanes que es tinguin fora de l’aigua. La temperatura pot ser un element que ajudi a frenar les infeccions degut a la davallada d'eficàcia de contagi que pateix el virus, per la qual cosa durant l'estiu és probable que el nombre de casos es redueixi notablement.
Participació