coronavirus

Granollers proposa una programació virtual per un Sant Jordi confinat

L'ajuntament i el sector del llibre conviden a engalanar el balcó o finestra amb personatges de la llegenda i amb paraules, poemes i cançons

per Redacció , 17 d'abril de 2020 a les 12:57 |
Detall del cartell de Sant Jordi de Granollers. | Judit Canal
Tot i el confinament i la pandèmia del coronavirus, Granollers no vol que Sant Jordi es deixi de commemorar. L'Ajuntament de Granollers i els agents vinculats amb el sector del llibre s'han proposat que tothom visqui la diada amb una programació virtual que tindrà el seu canal principal a Instagram, però també a la resta de xarxes socials. Es convida les escoles i ciutadania en general a participar-hi, d'unes activitats que tindran lloc sobretot el mateix dia 23 d'abril, i d'altres que tenen per objectiu ambientar la ciutat els dies previs, a través dels balcons i les finestres, "perquè Granollers s'impregni de l'esperit de la  festa més literària", segons ha destacat el consistori, i amb el lema "Per l'abril, lletres als balcons mil".
  

La programació del dia 23 encara s'està ultimant. Està previst que el dia de Sant Jordi al matí hi hagi activitats adreçades als infants i a la tarda es facin activitats de difusió de les novetats dels escriptores i escriptors locals. A les 7 de la tarda, l’escriptora i música granollerina Marina Miralles farà la lectura del pregó, que es podrà escoltar al canal de YouTube de l'Ajuntament.

Pel que fa a les escoles, s'ha fet una crida perquè proposin als seus alumnes que participin en dues activitats: "La llegenda al balcó" i "Lletres als balcons". En la primera s'ha de confeccionar, amb qualsevol tècnica, també disfressant-se, personatges de la llegenda i mostrar-los al veïnat. En la segona, es convida tothom a escollir la seva paraula, poema, conte, fragment de llibre o cançó preferida, escriure-la amb lletra gran i clara i penjar-la al balcó o finestra. Les fotografies del resultat es podran compartir, etiquetades #lallegendaalbalco i #abrillletresmil.


D'altra banda, Roca Umbert Fàbrica de les Arts ha convocat el concurs de relats "Escrits en confinament" amb l'objectiu de promoure la creació literària i el pensament crític. Hauran de ser textos centrats en el moment que s'està visquent i que facin referència al concepte col·lapse, que el diccionari defineix com "a caiguda, ensorrada, paralització transitòria, interrupció o cessament d'un servei, incapacitat de donar resposta". Les bases es poden consultar a la web de Roca Umbert.

Pel que fa a les biblioteques de la ciutat, se sumen a la programació amb la confecció d'una guia amb una trentena de recomanacions de les novetats literàries de Sant Jordi per a infants i joves, i que els pròxims dies es podrà consultar en aquesta web.


El Museu de Granollers, per la seva banda, exposa a les xarxes una mostra virtual dels dibuixos que han fet els nens i nenes de 3r de les escoles de la ciutat sobre la llegenda de Sant Jordi. Aquesta mostra s'havia d'haver fet a l'Espai Obert del Museu, on l'any passat es van exposar més de 600 dibuixos. Enguany, l'exposició es fa de manera virtual al web del Museu a partir del dijous 23 d'abril.

Enguany, l'autora de la imatge de Sant Jordi a Granollers és Judit Canal.


 

 

Participació