coronavirus

Trucades a la gent gran per superar el confinament

L'Associació d’amics de la gent gran contacta amb avis de Granollers i el Vallès Oriental per superar l'aïllament

per Jaume Ventura , 2 d'abril de 2020 a les 18:43 |
Un videotrucada entre una àvia i una voluntària | Associació d'amics de la gent gran
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 d'abril de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El confinament no és fàcil de superar. Per ningú, però encara menys per la gent gran. Això ho saben a l'Associació d'amics de la gent gran de Granollers i del Vallès Oriental, que des de fa uns dies ha iniciat una campanya per proporcionar als més grans que viuen sols un fil de contacte que els ajudi a superar millor la situació que es viu a tot el món. Per això demanen als voluntaris que abans visitaven als avis que ara els truquin i facin petar la xerrada.

Carles Barbero, de l'associació, explica a NacióGranollers que a la comarca actualment hi ha 22 persones grans que compten amb aquest servei i 24 voluntaris que s'encarreguen de les trucades per passar la reclusió de forma més distesa. A tot Catalunya calculen que ja hi ha 2.000 voluntaris que col·laboren.


La campanya s’anomena Trucades contra el silenci i vol sensibilitzar no només els voluntaris habituals, també tota la població, per ajudar en aquesta causa: "Que tothom pensi en el seu entorn, aviam si hi ha algú que necessita ajuda. O, si ho prefereixen, poden gravar i enviar missatges de suport", explica Barbero. "Són el col·lectiu més vulnerable pel risc de contagi, per tant han d'estar confinats i tenen molt limitat el contacte amb l'exterior", recorda. "A més, per la seva franja d'edat el seu teixit social sovint és més reduït. De fet, aquest aïllament ja el patien milers de persones abans de la pandèmia. Ara s'ha agreujat", afegeix.

Les noves tecnologies donen un nou format a les trucades de suport. Sobretot, amb els videotrucades: "Molta gent les està descobrint o aprenent a utilitzar-les, és una sort", explica. Aquesta nova versió de la tradicional trucada dona un afegit, al permetre veure la persona amb la que es parla.


La iniciativa compta amb un espai web amb diverses eines i iniciatives per donar idees a qui vulgui participar. Barbero explica que també hi donen consells per si es fa alguna trucada: "La informació que rebem tots les 24 hores sovint és dramàtica. Per tant, està bé parlar de coses que no tinguin res a veure amb el coronavirus, per oxigenar la ment. I això es pot aplicar a tothom, no només a la gent gran", defensa. 

 

Participació