coronavirus

Polèmica per la decisió del CN Granollers de seguir cobrant les quotes als socis tot i estar tancat i aplicar un ERTO

El club ho justifica "per l'adequat sosteniment social i esportiu, del patrimoni i de les instal·lacions"

per Redacció, 26 de març de 2020 a les 10:54 |
La piscina coberta del club | Ajuntament de Granollers
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de març de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Club Natació Granollers anunciava, aquest dimarts, un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) per al 100% de la plantilla i una reducció temporal de la jornada a un 15%, habilitant el treball telemàtic per mantenir un servei mínim d'atenció al soci i i l'activitat virtual que s'ha posat en marxa per la pandèmia. A més, el comunicat explica que es mantenien les quotes socials i que el club es comprometia "a compensar, una vegada reobert, els serveis oferts al marge de la quota que no s'hagin pogut gaudir".

Aquestes decisions no han agradat a tothom. A més del rebombori creat a les xarxes socials, la CUP emetia un comunicat en què criticava: "Malgrat la gestió de l’equipament públic estigui en règim de concessió fins al 2027, l’ajuntament de Granollers com a titular del servei ha de poder suspendre les quotes de tots els serveis municipals que no està prestant. A més, no té justificació que el Club Natació Granollers hagi presentat un ERTE per a la seva plantilla però continuiï obtenint íntegrament els seus ingressos en cobrar les quotes dels socis". A més, recordaven que l'Ajuntament de Granollers va anunciar el 18 de març "que no es cobraria les quotes equivalents als serveis municipals no prestats per l'aturada de l'activitat" i han recordat que les piscines municipals continuen sent de titularitat del consistori".


El club ha emès un nou comunicat a través de les seves xarxes socials. L'entitat ofereix una sèrie de respostes a les principals preguntes del cas i insisteix amb la versió que ja es destacava al comunicat de dimarts. Destaquen, per exemple, que un club "té l'absència de voluntat de lucre", i que el que no són és un centre esportiu privat ni una empresa, on canvia aquesta condició.

També expliquen que les quotes serveixen "per l'adequat sosteniment del projecte social i esportiu que desenvolupa, del seu patrimoni i de les instal·lacions que gestiona". Destaquen que els quotes es regeixen pel Codi de Consum de Catalunya: "Si pagues la quota social n'ets membre i, per tant, en part propietari". Això ho diferencien del cas dels centres esportius privats, on diferencien que les quotes "són una contraprestació pels serveis de què gaudeixen els clients. Aquestes quotes sí que es regeixen pel Codi de Consum de Catalunya. Si pagues una quota a un centre esportiu privat, n'ets client", destaquen. En aquest sentit, expliquen que no cobraran el cost de serveis com cursets, abonaments o armariets "perquè el preu abonat per aquests si que es considera una contraprestació pels serveis gaudits, i si no es poden gaudir no n'és procedent el seu cobrament". 


Pel que fa a l'ERTO, des del club es justifica "per poder alleugerir al club del cost salarial, perquè mentre duri el tancament no es podran realitzar i, per tant, cobrar els diferents serveis i activitats que el club ofereix". Tot i això, el CNG es compromet a complementar sempre que sigui possible "les prestacions dels treballadors per tal que percebin el 100% de la seva retribució". També recorden els serveis mínims que manté l'entitat, com el manteniment de les instal·lacions, l'atenció al soci i els serveis esportius i de salut virtuals".

El perquè del cobrament de les quotes


Pel que fa a seguir girant les quotes, el club defensa que, a banda del cost salarial, "el club té moltes altres despeses estructurals i que són indispensables per la seva sostenibilitat i la del seu patrimoni". En aquest sentit, destaquen: "Malgrat el que es pugui creure, és imprescindible mantenir el tancament i el filtratge de les piscines per evitar problemes amb l'aigua estancada dins dels filtre, contaminacions i sedimentació de la sorra de sílex; motors amb dificultats per tornar a arrencar i, evidentment, la pèrdua i contaminació de la totalitat de l'aigua i els diferents elements de filtratge, entre d'altres". A més, expliquen la importància de mantenir la climatització del centre: "Per l'existència de piscines i la humitat que això comporta, la manca de circulació d'aire i la conseqüent condensació podrien malmetre greument les estructures. Davant l'escenari d'incertesa actual, i sense saber la possible durada del tancament, el club no pot deixar d'ingressar les quotes socials, les que, com hem esmentat abans, són per l'adequat sosteniment social i esportiu que desenvolupa, del seu patrimoni i de les instal·lacions que gestiona".

Finalment, defensen que tots els beneficis generats de l'activitat de l'associació s'han de reinvertir en la pròpia entitat, cosa que asseguren que es farà "en forma d'avantatges per als socis, millores en la instal·lació, projectes de noves instal·lacions", entre d'altres.
 


 

Participació