coronavirus

Quan un dijous no hi ha mercat a Granollers

El coronavirus fa suspendre el mercat setmanal de la ciutat per primer cop en molts anys

per Jaume Ventura Busquets, 12 de març de 2020 a les 19:40 |
La Porxada de Granollers, buida en un dijous de mercat | Jaume Ventura
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de març de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Imatge històrica la que s’ha pogut veure aquest dijous al centre de Granollers. O més ben dit: que no s’ha pogut veure. I és que, per primer cop en molts anys, el mercat dels dijous no s’ha pogut celebrar. El motiu: la lluita contra el coronavirus i la seva propagació, que de moment compta amb un infectat de forma oficial. Entre els ciutadans, paradistes i botiguers de la zona hi havia unanimitat en la sorpresa de la imatge, però no en aplicar una mesura com aquesta.

Tot i la manca de parades, els ciutadans han sortit igualment a fer la compra diària. Tots coincidien en mostrar la seva sorpresa per la imatge que oferia la ciutat, però no tots aprovaven la mesura. Algunes, com la Fernanda, explicaven a NacióGranollers que han baixat a esmorzar com fan cada dijous, però "aquest cop amb més tranquilitat per no haver d'acabar ràpid per anar a comprar". La Júlia explicava que ja sabia que avui no hi hauria mercat i que ho veu bé "perquè ens hem de protegir i cuidar els uns dels altres", mentre que la Josefina criticava que els dos casos que hi ha entre Granollers i la Roca li fan pensar que la cancel·lació del mercat "és una mesura molt estricta". La Núria, per la seva banda, afegeix que "la gent s'està passant, estan comprant massa".


Pel que fa als principals afectats, els paradistes, alerten del xoc que suposa no poder obrir les parades durant dues setmanes. Manuel Ayora explica a VOTV que ell ve cada dijous de Sant Just Desvern, tal i com ha fet amb el seu pare des de fa 40 anys. Diu que el fet que no hi hagi mercat és un gran sotrac per l'economia dels paradistes: "No podem estar 15 dies sense vendes. Suposa estar a zero. Pensa que les despeses ens arribaran igualment: la quota d'autònoms, els mòduls, el pagament de la via pública, el venciment del gènere... tot plegat és molt difícil de gestionar", destaca. Ayora demana a les administracions "que es posin les piles" i que els ajudin.

Els altres afectats són els nombrosos bars de la zona, que reconeixen que han notat, i molt, que no hi hagi hagut mercat. Sobretot pels nombrosos clients que, cada dijous, s'hi acosten a esmorzar o a fer un mos. Àlex Garsaball, del restaurant Mirallet, reconeix que els dijous al matí són els que fan més caixa de la setmana, i que no hi hagi mercat els hi suposarà facturar un 20 o un 25% del que seria habitual. El mateix opina l'Eva Guàrdia, del Forn Ferrer, que reconeix que es tracta d'una mesura inusual però "normal" veient com està la situació.


I si a l'exterior hi ha hagut molta menys activitat, al mercat municipal de Sant Carles ha augmentat significativament la clientela. Molts per comprar una mica més per si la crisi del coronavirus empitjora.

 

 

Participació