coronavirus

Els empresaris del Vallès Oriental alerten de les conseqüències econòmiques del coronavirus

Les PIMES confien que no s'hagi de tallar cap cadena de subministrament

per Jaume Ventura Busquets, 4 de març de 2020 a les 12:54 |
El director general de Gomplast, Jordi Galtés, i el president PIMEC del Vallès Oriental, Daniel Boil | Jaume Ventura
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de març de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La propagació del coronavirus Covid-19 afecta milers de persones de tot el món, i això acaba repercutint en l’economia. Els empresaris del Vallès Oriental alerten que, tot i que no cal entrar en pànic, ho tracten com “un problema de primer ordre”.

Des de PIMEC del Vallès Oriental s’explica que l’expansió del coronavirus afecta les empreses de la comarca en diversos àmbits. Per exemple, ha obligat a cancel·lar viatges a fires o congressos, i les firmes que importen o exporten productes a la Xina han vist com el preu de transportar grans contenidors ha passat de 1.050 a 1.900 dòlars i com surt només un de cada dos vaixells.


Alhora, ha obligat a prendre mesures de prevenció, com doblar l’estoc de productes o a redactar plans de contingència per si es detectés algun cas de contagi o els grups de treball hagin de ser confinats. Aquest és un dels grans objectius de les petites i mitjans empreses: que no es talli la cadena de subministrament. El president de PIMEC Vallès Oriental, Daniel Boil, explica a NacióGranollers: "Vivim en un món globalitzat. Per exemple, per cada peça d'automoció que no es pogués fer si hi hagués algun problema, això seria un cotxe que no es fabricaria i que no sortiria a la venda. La indústria no pot parar, també perquè en l'àmbit del motor les pimes pateixen fortes penalitzacions dels grans grups si no donen un servei continuat", precisa. Boil, a més, explica que moltes empreses estan augmentant els anomenats plaçps de garantia d'estoc: "Si tu tenies producte acumulat per 30 dies, passes a tenir-ne per 60 per seguretat".

Alhora, però, els empresaris veuen la situació com una oportunitat per entendre la importància de diversificar l’economia i donar més pes als productors de proximitat, com són les PIMES: "Tothom està redefinint les seves estratègies de subministrament perquè es veu que garantir la cadena de subministrament és vital. Cal estar diversificat pel que fa a fonts i a plantes, tenir uns magatzems logístics de proximitat i comptar amb proveïdors diversos. Tot plegat ens farà ser més segurs com economia i està més preparats per reptes com aquest, que ningú tenia previst", assegura Boil.


Al 50%

Una de les empreses afectades és Gomplast. Es tracta d'una firma que fa recobriment de rodets de ferro amb cautxú, un producte per la indústria tèxtil, siderúrgia, i impressió de paper. Tenen la seu a Granollers, però també plantes -precisament- aprop de Wuhan i al nord d'Itàlia, dos dels punts on més s'ha notat el coronavirus.


El director general de la firma, Jordi Galtés, explica a NacióGranollers que la planta xinesa ha estat tancada tot el mes de febrer: "Primer, per l'any nou xinès. I després per les dues setmanes i mitja a què va obligar el govern declarant l'extensió de les vacances". Al poder tornar a obrir, es van trobar que només tenien disponible el 30% del personal, i a mesura que van anar arribant la resta de treballadors s'havien de quedar en quarantena per descartar que tinguessin el virus. Aquest dilluns han pogut tornar a obrir amb normalitat, però no del tot: "Ha estat tot aturat, com els subministres, i seguirà uns dies. Preveiem que durant el mes de de març encara estarem amb una activitat un 50% inferior al normal"", precisa.

Galtés explica que, pel virus, no han pogut tornar al país asiàtic. Assegura que la sensació de psicosi està baixant i que s'han assumit les mesures anticontagi. I que mentre no torna tot a la normalitat estan aprofitant per utilitzar les noves tecnologies per, per exemple, fer vidioconferències.

Pel que fa a Itàlia, l'empresari explica quue l'afectació és diferent. Tot i això, reconeix que han hagut d'aplicar mesures de seguretat, sobretot les que tenen a veure amb les relacions personals i les visites. En aquest cas, també aprofiten les tecnologies per fer videoconferències amb clients i comercials.

Dubtes

PIMEC ha fet públic a la seva web un document en què es responen els principals dubtes empresarials que hi pugui haver, com ara què fer si es rep un contenidor d’un país afectat, l’obligatorietat de proporcionar mascaretes als treballadors o què si els treballadors han d’estar en quarantena. Alhora, es donen consells de salut per saber com afrontar de forma segura l’expansió del virus.
 
 
 

 
 
 

 

Participació