mobilitat

Granollers instal·la el primer aparcament públic gratuït per a bicicletes

Està situat al costat de l'estació de Granollers Centre i forma part del segon projecte més votat dels pressupostos participatius 2018-19

per Redacció , 26 de febrer de 2020 a les 17:16 |
L'Ajuntament de Granollers ha instal·lat el primer aparcament públic gratuït per a bicicletes al costat de l'estació de Granollers Centre per tal de donar un servei d'aparcament segur a tots els usuaris que ho desitgin. Es tracta de l'execució d'un dels projectes més votats en els pressupostos participatius de la ciutat, que ha tingut un cost de 47.432 euros, IVA inclòs. 
 

La construcció és un mòdul prefabricat d'uns 70 m2 per al tancament de 58 bicicletes, disposades en dues zones diferents: una franja amb un sistema en forma de U invertida on s’hi poden col·locar 18 bicis, i una segona zona amb un tipus d’aparcament de doble nivell que permet aparcar-n'hi 40 més. L'aparcament disposa d'unes bateries connectades a l'enllumenat de la ciutat i, a la nit quan s'encenen els llums, es carreguen. D'aquesta manera proporcionen llum als cinc florescents LED que hi ha dins l'aparcament i al sistema d'entrada amb codi de la porta d'accés. Es tracta, doncs, d'un sistema energètic eficient i de baix consum. D'altra banda, l'aparcament està controlat amb una càmera de videovigilància per garantir la seguretat. 
 

L'accés a l'aparcament és per al vial que passa per davant de l’entrada de l’estació, mitjançant una petita rampa. Allà mateix hi ha també un punt d'autoreparació, amb eines i una manxa, per resoldre petits problemes que puguin sorgir a les bicicletes. 
 

Per fer ús de l'aparcament cal registrar-se a través d'una aplicació mòbil (PVerde) o de la web www.pakingverde.com. Al fer-ho, a l'usuari se li demana un número de telèfon mòbil i s'obtindrà un codi personal que dona dret a l'accés a l'aparcament. Caldrà aportar les dades de contacte i acceptar les condicions d'ús de l’aplicació i les del servei. Finalment, caldrà registrar correctament la bicicleta. 
 
Es podrà estacionar la bicicleta mitjançant una de les tres alternatives: entrant a l'aplicació i clicant sobre el botó d'obertura de la porta; introduint el codi personal en el teclat de la porta; trucant gratuïtament al número 5901005959226 amb el telèfon registrat.
 
Un cop estacionada la bicicleta es podrà sortir introduint el codi personal en el teclat de l'interior. Caldrà també comprovar a l'aplicació o al web que el servei ha finalitzat i que la bicicleta ha estat retirada correctament de l'aparcament. El mateix sistema amb aplicació mòbil o web ja funciona en altres ciutats com Madrid, Bilbao, Donosti, Terrassa, Sant Boi de Llobregat i Cardedeu.
 
L'aparcament serà accessible tots els dies de l'any i el temps màxim d'estacionament serà de 48 hores consecutives o 72 h, si hi ha un cap de setmana entremig. En cas d'excedir el temps es penalitzarà a la persona usuària amb dies no hàbils per fer ús del servei. No és possible fer reserva de la plaça.


<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="ca" dir="ltr">🚲 Granollers instal·la el primer aparcament públic i gratuït per a bicicletes al costat de l&#39;estació de Granollers Centre. Té capacitat per a 58 bicicletes i funciona a través de l&#39;aplicació mòbil PVerde o la web <a href="https://t.co/ZmHdsTVEaE">https://t.co/ZmHdsTVEaE</a> <br>ℹ️: <a href="https://t.co/NpHWEuT6lw">https://t.co/NpHWEuT6lw</a> <a href="https://t.co/pDkcnQ1rMY">pic.twitter.com/pDkcnQ1rMY</a></p>&mdash; granollers (@granollers) <a href="https://twitter.com/granollers/status/1232644581776396288?ref_src=twsrc%5Etfw">February 26, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

 
Segons ha destacat l'Ajuntament de Granollers, aquest aparcament tancat per a bicicletes "cobrirà bàsicament dues necessitats: proporcionar un espai apropiat per a l'aparcament de bicis en destinació i dotar de seguretat quan es tracta d'un aparcament de llarga durada, principalment per motius de treball o d'estudis, o en un punt de transbordament intermodal". 
 
Segons el consistori granollerí, a més, aquest mateix any s'implantaran diferents punts d'aparcaments segurs per a bicicletes que es distribuiran per la ciutat, inversió que també forma part d'una de les propostes més votades dins dels pressupostos participatius. 

Més itineraris ciclables

D'altra banda, l'Ajuntament ha destacat que el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible 2018-2024 recull la xarxa d'itineraris ciclables a implantar en els propers anys segregada en diferents fases. Actualment s'està treballant per completar el desenvolupament de la 1a fase (xarxa bàsica centre-nord) i en la planificació dels itineraris inclosos en la 2a fase (xarxa bàsica sud i ponent). 
 
A més, destaquen que el Programa d'Actuació Municipal 2019-2023, en l'eix Fomentar l''ús de la bicicleta a la ciutat hi ha, entre d'altres actuacions, definir la continuació del carril bicicleta que actualment arriba a Can Mònic cap a Corró d’Avall, amb l’Ajuntament de les Franqueses del Vallès, amb qui ja s'està en converses. A més, dos projectes urbanístics destacats incorporaran carril bicicleta: l'av. de Sant Esteve i la millora de l'entrada a Granollers a través de la carretera de Lliçà, una obra que executarà la Diputació de Barcelona, i que en un futur permetrà connectar Granollers amb Lliçà d'Amunt. 

 

Participació